Bosch: euroala olukord «ülimalt kriitiline»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosch.
Bosch. Foto: SCANPIX

Maailma suurim autoosade tarnija Bosch hoiatas, et eurotsooni olukord on muutunud «ülimalt kriitiliseks», väljendades töösturite hirmu, et valitsused on kaotamas kontrolli võlakriisi üle.

Boschi tegevjuht Franz Fehrenbach väitis ühtlasi, et arengud finantsturgudel ei peegelda enam majanduslikku reaalsust.

«Tööstus, eriti Saksa tööstus on viimastel aastatel konkurentsivõime tõstmiseks palju ära teinud... Me võime ju pingutada, aga nende finantsspekulatsioonide ees oleme täiesti kaitsetud,» ütles ta.

Fehrenbach ütles Frankfurdis ajakirjanikele, et kuigi kasv on viimaste nädalatega aeglustunud, ei eelda firma siiski järjekordset majanduslangust.

Hooaja-korrektiiviga Saksa tehasetellimused kukkusid juulis juuniga võrreldes 2,8 protsendi võrra, osutades sellele, et Saksa võimas ekspordist kantud taastumine on maha käimas.

Augustis langes Saksa ärikindlus kõige madalamale tasemele pärast Lehman Brothersi hukku, väljendades usu kaotust euroala liidrite võimesse blokki võlakriisist välja tüürida.

Deutsche Banki tegevjuht Josef Ackermann hoiatas esmaspäeval, et turutingimused meenutavad üha enam 2008. aasta finantskriisi eelseid aegu. Tema sõnutsi «on ilmne, et mitmed Euroopa pangad ei elaks seda üle, kui nende kontol olevad riigivõlad turuhinnale ümber hinnataks».

Commerzbanki juht Martin Blessing hoiatas eile paanika eest, kuid nentis samas, et olemasolevad päästepaketid ei ole kriisi talitsemiseks piisavad. Ta ütles, et Itaalia-sarnased kriisiriigid peaksid võla kärpimise nimel rohkem pingutama.

Fehrenbach on nördinud, et euroala valitsused tegelevad lühiajaliste meetmete leiutamisega ega väljendu selgelt bloki tuleviku suhtes.

«Valitsused peavad paika panema, milline näeb Euroopa välja 10 või 15 aasta pärast... Kui nägemus puudub, ei saa ka kodanikele selgitada, mida teha tuleb,» ütles Fehrenbach.

«Euroopa poliitikute esimene samm oleks tunnistada, et me oleme väga ohtlikus olukorras. Minu meelest ei ole nad seda veel teinud, seepärast ongi trumbid spekulantide käes.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles