Ardo Hansson: minu valimine tooks uue suuna Eesti Panka

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Hansson.
Ardo Hansson. Foto: Eva-Liisa Andresson

Maailmapanga Hiina osakonna peaökonomist Ardo Hansson ütles E24-le, et tema haridus ja töökogemus erineb Andres Sutist, kui Suti valimine tagaks järjepidevuse, siis tema tooks uue suuna Eesti Panka.

Ardo Hansson, palju õnne, et saite teise vooru!:

Just nägin seda paar minutit tagasi, astusin hotelli, avasin interneti, just nägin.

Mida arvate sellest, et olete nelja kandidaadi hulgast pääsenud kahe kandidaadi hulka?

See teeb head meelt, et mingisugune usaldus on olemas. See on hea, sest oli mitu tugevat kandidaati. Kaks järgi jäänud kandidaati on samuti tugevad, oma tugevate ja vähemtugevate külgedega. See on valik Eesti Panga nõukogul oktoobris.

Mille poolest teie parem olete kui Andres Sutt?

Ma ei ütleks, et parem, meil on erinev kogemus, erinev hariduskäik ja töökogemus. Ma olen natuke rohkemates maades töötanud, rohkem õppinud rahandus-majanduspoliitikat. Rahvusvaheline kogemus on meil mõlemal, kuigi natuke erinev.
Palju sõltub ka sellest, kas Eesti Panga nõukogu otsib järjepidevust või mingit uut suunda. Ka see on väike erinevus meie vahel.

Mitu Eesti Panga nõukogu liiget on öelnud, et nad ei tea, kui suuri organisatsioone olete juhtinud. Olen seda korra küsinud, aga küsin uuesti, mis on teie juhtimiskogemus?

Ma olen 12-liikmelise osakonna juht. Osakond on multikultuurne, hõlmates erinevates rahvustest inimesi. Iga projekti juurde on kaasatud spetsialiste Maailmapangast või väljas poolt, aasta jooksul juhatan 20-25 liikmelist gruppi. Kui otsitakse suure organisatsiooni juhtimiskogemust, siis seda mul ei ole.

Indrek Neivelt kirjutas paar päeva tagasi, et kui Jürgen Ligi saaks Eesti Panga juhiks, siis tema suudaks suurepäraselt toime kohalike kommertspankade juhtide ohjamisega. Kui Eestit peaks ohustama järjekordne laenubuum, kas teie saaks hakkama sellega, et kutsuks pankade juhid enda juurde ja ütleks, et laenamist tuleb ohjeldada?

Ma ei tea, sest ma ei ole seda varem teinud. Viimase buumi ajal oleks Eesti Pank võinud pisut aktiivsemalt tegutseda. Neid vahendeid ei olnud palju, aga mõned olid olemas. Ma olen meelestatud selles suunas, et teatud normatiivide kehtestamisega saab kriise ennetada, proovida majanduse tsüklilisust vähendada. Panganduse normatiivid on üks vähgestest hoobadest, mida on võimalik kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles