Üha rohkem eksperte näeb ainust pääseteed Euroopa Ühendriikides

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Эстония перешла на евро 1 января 2011 года.
Эстония перешла на евро 1 января 2011 года. Foto: AP / Scanpix / Aldo Luud

Mitmed tuntud majandusteadlased ning endised poliitikud väidavad ühisavalduses, et euroala võlakriisi lahendamiseks tuleb riikidel lõpuks oma suveräänsusest loobuda ja moodustada Euroopa Ühendriigid.

Eilse ühisavalduse teinute seas on Nobeli preemia laureaadid Nouriel Roubini ja Joseph Stiglitz, endine Saksamaa kantsler Gerhard Schröder, Briti ekspeaminister Tony Blair, Soome ekspeaminister Matti Vanhanen ning Hispaania ekspeaminister Felipe Gonzales, vahendavad välisagentuurid.

Ühisavalduse teinute grupi, mis on end nimetanud Euroopa Tuleviku Nõukoguks, eestvedaja on saksa-juudi päritolu kunstikoguja Heinz Berggrueni miljonärist poeg Nicolas Berggruen.

«Euroala peab otsustama, kas liigub edasi ulatuslikuma eelarvelise ja majandusliku liidu suunas või riskib lagunemisega, mis seaks ohtu kogu eurooa integratsiooni» on avalduses kirjas.

Grupp avaldas toetust eurovõlakirjadele ning riikide võlgade mahakirjutamisele. See kutsus üles võlakriisis riikide päästefondi «laiendama», pankade kapitaliseeritust parandama ning rajama «korraliku võlgade lahendamise mehhanismi» mitte ainult eraettevõtetele, vaid ka riikidele.

Avalduse kohaselt ELi riigid «peavad jagama [üle andma] suveräänsuse teatud mõõtmed kesksele Euroopa üksusele, mis oleks suuteline koguma tulu föderaalsel tasemel.»

Viimaks «on vajalik kujundada föderatsiooni visioon, mis läheb kaugemale eelarvelisest ja majanduslikust mandaadist, et lisada ühine julgeoleku-, energia-, kliima-, immigratsiooni- ja välispoliitika.»

Samas tunnistasid avalduse teinud, et avalikkuse vastuseis suveräänsusest loobumisele kasvab.

Teisalt on üleskutsed Euroopa tihedamaks integratsiooniks sagenenud. Näiteks Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet ütles eile, et näeb vaimusilmas «euroala konföderaalset valitsust konföderaalse rahandusministriga», kes saaks «otsuseid kehtestada». Ka Saksamaa kantsler Angela Merkel ning Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy on kutsunud euroala majandusvalitsust tugevdama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles