Mitmete retseptiraamatute autori ja koka Maire Suitsu sõnul on hoidiste õnnestumise tähtsaimaks eelduseks puhtus.
Kuidas steriliseerida hoidisepurke?
«Hoidistamise juures ei ole võimalik olla üleliia nõudlik puhtuse suhtes. Vastupidiselt üldlevinud arvamusele nõuab enamus puhtuserituaale üsna vähe aega ja vaeva, säästab hoidistajat aga paljudest pettumustest ja muidugi ka rahalistest kaotustest,» kirjutas Suitsu toiduportaalist toidutare.ee.
«Seepärast ei maksaks kunagi lüüa käega hoidisematerjali põhjalikule pesemisele, purkide ja kaante steriliseerimisele või hoidisepurkide kohesele ja kiirele õhukindlale sulgemisele. Ei maksa tõsiselt võtta naabrinaist, kes kiitleb, et niisuguste tühiste asjade peale tema oma aega ega vaeva küll ei raiska, sest tema hoidised säilivad niigi hästi. Sealjuures jätab ta justkui kogemata mainimata mõne niisuguse olulise fakti, et ta ise kõiki oma hoidiseid jahedas keldris või külmkappides säilitab või kasutab säilimist garanteerivaid lisaaineid.»
Kuidas steriliseerida?
Lihtne viis purkide steriliseerimiseks on asetada nad kohe pärast pesemist põhi ülespidi ahjurestile ja kuumutada 100 kraadises ahjus 20 minutit; vees keetmisel aitab purkidele kümnest minutist, kaantele aga 1-2 minutist (selle võib asendada ka kaante korraliku pesemise ja sellele järgneva piiritusega ülehõõrumisega). Kui hoiuruum on niiske, võib purgid ja kaaned vahetult enne täitmist kasta veel tulisesse vette, kuhu on lisatud säilitava toimega naatriumbensoaati kaks teelusikat ühe liitri vee kohta.
Veel ühe steriliseerimise variandina võib täita purgid poolenisti veega ja panna need suurimal võimsusel mikrolaineahju kuniks vesi purkides keema läheb, kirjutas timesonline.co.uk.