Kõrge krediidiriskiga firmade osakaal jõudis masueelsele tasemele

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS-i Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger.
AS-i Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger. Foto: Peeter Langovits.

AS Krediidiinfo poolt koostatud Eesti ettevõtete maksekäitumise 2011. aasta esimese poole statistika näitab majanduskriisist taastumise märke.

Nimelt jõudis kõrge krediidiriskiga ettevõtete arv masueelsele tasemele, moodustades aktiivsetest Eesti ettevõtetest ca 15 protsenti.

Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger meenutas, et kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal tõusis vahepeal ebanormaalselt suureks. Näiteks 2009. aasta augustis ja 2010. aasta jaanuaris küündis kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal üle 30 protsendi.

Tänaseks on see langenud taas mõistlikule tasemele, ehk 15,2 protsendile. Teisisõnu on Jägeri kinnitusel aktiivsetest Eesti ettevõtetest kõrge krediidiriskiga hetkel iga 7. firma, mis on normaalne näitaja.

Krediidiinfo asedirektori sõnul valitses masu eel Eestis korralik finantspidu, mil laenutoodete näol jagati raha kergelt ja kõigile. Kuna nüüd tehakse seda n-ö kainemalt ja laenu pole võimalik enam nii kergelt saada, ei teki ka sellisel määral võlgnevusi.

Krediidiinfo andmetel langes riigi võlglaste ehk maksuvõlgadega ettevõtete arv aastaga ligi 18 protsenti. Äripartneritele võlgu olevate ehk maksehäiretega ettevõtte arv vähenes 11 protsenti. 

Veel aasta tagasi kasvasid mõlemad näitajad hoogsalt - maksuvõlgadega ettevõtete arv 12 ja maksehäiretega ettevõtete arv 25 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles