Eesti maaülikooli aianduse osakonna lektor ja küüslaugukasvataja Priit Põldma tõi välja peamised nõuanded ja soovitused, mida tuleks küüslaugu kasvatamisel kindlasti teada ja silmas pidada.
Mida pidada silmas küüslaugu kasvatamisel
Mahapanek
• Küüslaugu kasvatamiseks on parimateks muldadeks toitaineterikkad saviliiv- ja kerged kuni keskmise raskusega liivsavimullad, mis soojenevad kiiresti ja ei ole üleliia niisked.
• Kasvukoht peaks olema valgusküllane ja suhteliselt umbrohupuhas.
• Küüslauk kasutab hästi ära orgaanilist väetist (6-8 kg/m2 kõdusõnnikut).
• Küüned tuleb liitsibulast eraldada vahetult enne mahapanekuaega, kuna üksikud küüned kuivavad kiiresti ja ei säilita elujõudu pikemalt.
• Mida suuremad küüned maha panna seda suurema saagi saab.
• Väikestest küüntest ja varresibulatest areneb esimesel aastal jagunemata sibul, mis siis uuesti maha istutades annab korraliku saagi.
• Taliküüslauk pannakse maha septembri lõpul – oktoobri algul.
• Koduaias istutatakse küüned 3-5 realisse peenrasse 5-6 sentimeetsi sügavusele, jättes ridade vaheks 15-25 ja taimede vaheks reas 10-15 sentimeetrit.
• Kuigi küüslauk on suhteliselt külmakindel kultuur, võiks pärast sügisest istutamist peenra katta 3-5 sentimeetri paksuse turba, komposti, kõdusõnniku või õlekihiga, mis aitab istutatud taimi kaitsta tugevate külmade eest lumeta talvedel.
Kasvuaegne hooldamine
• Taliküüslaugu kasvatamisel on esimeseks tööks kevadel väetamine ja samas ka mulla kobestamine.
• Väga oluline on korralik umbrohutõrje ja kastmine.
• Kui eesmärgiks on saada võimalikult suuri küüslaukusid, tuleb putkuvatel küüslaugusortidel õisikuvars pärast selle ilmumist ära murda.
Saagikoristus ja säilitamine
• Olenevalt kasvuperioodi ilmastikust on küüslauk koristusküps juuli lõpu ja augusti alguse vahel.
• Õige aeg koristamiseks on kui lehed hakkavad kolletuma ja kuivama ning taime vars hakkab kergelt kolletuma (ei tohi olla täielikult kuivanud).
• Hilinenud koristamisel hävineb liitsibulat ümbritsev kattesoomuste kiht ning küüned rebenevad sibulakanna küljest lahti. Selline saak ei säili hästi.
• Pärast põllult koristust tuleb küüslauk viia otsese päikese eest varjatud ja hästi ventileeritud varjualusesse ning kuivatada teda seal 2-3 nädalat, seejärel lõigatakse juured ja varred jättes kolme sentimeetrise varretüüka.
• Küüslauku tuleb säilitada kuivas ning pimedas ruumis temperatuuril -2 kuni +2 kraadi ja 60-75 protsendise õhuniiskuse juures. Ka soojas ruumis (näiteks köögis) võib küüslauku säilitada, kuid siis kipub küüslauk jaanuaris-veebruaris ära kuivama.