Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Mida pidada silmas küüslaugu kasvatamisel

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Küüslaugud.
Küüslaugud. Foto: Sille Annuk

Eesti maaülikooli aianduse osakonna lektor ja küüslaugukasvataja Priit Põldma tõi välja peamised nõuanded ja soovitused, mida tuleks küüslaugu kasvatamisel kindlasti teada ja silmas pidada.

Mahapanek

• Küüslaugu kasvatamiseks on parimateks muldadeks toitaineterikkad saviliiv- ja kerged kuni keskmise raskusega liivsavimullad, mis soojenevad kiiresti ja ei ole üleliia niisked.

• Kasvukoht peaks olema valgusküllane ja suhteliselt umbrohupuhas.

• Küüslauk kasutab hästi ära orgaanilist väetist (6-8 kg/m2 kõdusõnnikut).

• Küüned tuleb liitsibulast eraldada vahetult enne mahapanekuaega, kuna üksikud küüned kuivavad kiiresti ja ei säilita elujõudu pikemalt.

• Mida suuremad küüned maha panna seda suurema saagi saab.

• Väikestest küüntest ja varresibulatest areneb esimesel aastal jagunemata sibul, mis siis uuesti maha istutades annab korraliku saagi.

• Taliküüslauk pannakse maha septembri lõpul – oktoobri algul.

• Koduaias istutatakse küüned 3-5 realisse peenrasse 5-6 sentimeetsi sügavusele, jättes ridade vaheks 15-25 ja taimede vaheks reas 10-15 sentimeetrit.

• Kuigi küüslauk on suhteliselt külmakindel kultuur, võiks pärast sügisest istutamist peenra katta 3-5 sentimeetri paksuse turba, komposti, kõdusõnniku või õlekihiga, mis aitab istutatud taimi kaitsta tugevate külmade eest lumeta talvedel.

Kasvuaegne hooldamine

• Taliküüslaugu kasvatamisel on esimeseks tööks kevadel väetamine ja samas ka mulla kobestamine.

• Väga oluline on korralik umbrohutõrje ja kastmine.

• Kui eesmärgiks on saada võimalikult suuri küüslaukusid, tuleb putkuvatel küüslaugusortidel õisikuvars pärast selle ilmumist ära murda.

Saagikoristus ja säilitamine

• Olenevalt kasvuperioodi ilmastikust on küüslauk koristusküps juuli lõpu ja augusti alguse vahel.

• Õige aeg koristamiseks on kui lehed hakkavad kolletuma ja kuivama ning taime vars hakkab kergelt kolletuma (ei tohi olla täielikult kuivanud).

• Hilinenud koristamisel hävineb liitsibulat ümbritsev kattesoomuste kiht ning küüned rebenevad sibulakanna küljest lahti. Selline saak ei säili hästi.

• Pärast põllult koristust tuleb küüslauk viia otsese päikese eest varjatud ja hästi ventileeritud varjualusesse ning kuivatada teda seal 2-3 nädalat, seejärel lõigatakse juured ja varred jättes kolme sentimeetrise varretüüka.

• Küüslauku tuleb säilitada kuivas ning pimedas ruumis temperatuuril -2 kuni +2 kraadi ja 60-75 protsendise õhuniiskuse juures. Ka soojas ruumis (näiteks köögis) võib küüslauku säilitada, kuid siis kipub küüslauk jaanuaris-veebruaris ära kuivama.
 

Tagasi üles