Ettevõtete kogukasum kasvas 66 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga sadam
Muuga sadam Foto: Raigo Pajula

Ettevõtlussektori kogukasum oli aasta teises kvartalis 748 miljonit eurot, mis oli 66 protsenti suurem eelmise aasta samas kvartalis teenitud kasumist ja ületas sesoonselt korrigeeritud andmetel käesoleva aasta I kvartali kasumit 12 protsenti.

Kõige rohkem suurenes kasum eelmise aasta II kvartaliga võrreldes ehituses. Kasvu taga oli eelkõige eelmise aasta madal võrdlusbaas, teatas statistikaamet.

Kolmandiku ettevõtlussektori kasumist andva töötleva tööstuse 76-protsendilise kasumikasvu taga oli jätkuvalt eksport.

Töötleva tööstuse kasumikasvule aitasid enim kaasa elektroonikaseadmete, puidutöötlemise ja kütteõlide tootmisega tegelevad ettevõtted. Kahjumisse jäid põllumajandus ja haridus.

Ettevõtted müüsid 2011. aasta II kvartalis kaupu ja teenuseid 10,5 miljardi euro eest, mis oli ligi viiendiku rohkem kui aasta tagasi samal ajal.

Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 13 protsenti, 36 protsenti ja 22 protsenti.

Samas on nende tegevusalade ja ka kogu ettevõtlussektori müügitulu kasvutempo aeglustunud. Aeglustumise taga on järjest paranev võrdlusbaas.

Ka eelmise kvartaliga võrreldes on müügitulu kasv aeglustunud. 2011. aasta II kvartalis suurenes sesoonselt korrigeeritud müügitulu eelmise kvartaliga võrreldes ligi 1 protsendi.

Mullu ja ka käesoleva aasta I kvartalis jäi müügitulu kvartalikasv 4–6 protsendi piiresse.

Ettevõtete kulud suurenesid 2010. aasta II kvartaliga võrreldes 16 protsenti, sealhulgas tööjõukulud 10 protsenti. Kuigi tööjõukulud tõusid, ei suutnud see tagada reaalpalga kasvu kõigil tegevusaladel.

Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 4 protsenti. Jätkus ettevõtete tootlikkuse (tööviljakus, tööjõukulude ja tunnitootlikkus) näitajate kasv võrdluses eelmise aasta sama perioodiga.

Ettevõtlussektori tunnitootlikkus puhta lisandväärtuse alusel (puhas lisandväärtus jagatud töötundide arvuga) suurenes enam kui viiendiku, samas ettevõtete keskmine tööjõukulu tunnis vaid 5 protsenti.

Ettevõtete investeeringute kasv võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga jätkus kolmandat kvartalit järjest. Ettevõtted investeerisid 2011. aasta II kvartalis 578 miljonit eurot, mis oli 71 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal ajal.

Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse. Võrreldes eelmise aasta sama kvartali ja eelmise kvartaliga on enim kasvanud investeeringud hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse.

Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse ja energiaettevõtted, kes tegid ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles