Ummik Venemaal peatas viljatarned

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravilja kokkuostuhind langes.
Teravilja kokkuostuhind langes.

Venemaa Raudtee peatas sel nädalal viljatarned Musta mere äärsesse Novorossiiskisse, kuna põldusid sadamaga ühendavad rööpapaarid on nisuvagunitest «ülimalt ummistunud».

Ühtlasi on tormised ilmad takistanud laevade teeleasumist Novorossiiski sadamast, mis ummiku veelgi tõsisemaks muudab.

Alates juulikuust, kui Vene valitsus teravilja ekspordikeelu tühistas, on põllumehed kiirustanud oma saaki sadamasse toimetama.

Venemaa viljasaak peaks tulema tänavu 87-88 miljonit tonni – mullu koguti kokku vaid veidi üle 60 miljoni tonni.

Moskva konsultatsioonifirma SovEcon ennustab, et 2011-2012 hooajal ekspordib Venemaa 20 miljonit tonni teravilja, millest 18 miljonit tonni on nisu.

Augustis oli Venemaa viljaeksport rekordihõnguline ehk 3 miljonit tonni. Samasugust kogust ennustatakse ka septembriks.

«Eks korraks on ekspordil nüüd kaigas kodarate vahel, aga selles pole midagi erakordset,» ütles ummiku kohta SovEconi tegevdirektor Andrei Sizov juunior.

Euroopa nisuhinnad, mis pärast Vene ekspordikeelu tühistamist kukkusid, ronivad aga taas ülesmäge. Esmaspäeval püstitasid novembrikuised nisuhinnad Pariisi börsil kuue nädala rekordiks 215, 25 eurot tonnist.

Novorossiiski ummik võib anda kerge tõuke USA viljaekspordile, mis oli möödunud nädalal 369 200 tonniga suhteliselt nigel.

Pärast 2000. aasta põllumajandusreforme tõusis Venemaa maailma suuruseslt kolmandaks nisueksportijaks. Samal ajal on nad raskustes transpordi- ja ladustamisinfrastruktuuri arendamisega.

Vene viljaeksport on sisenõudluse ja transpordiummikute lükata-tõugata.

President Dmitri Medvedev ütles sel nädalal, et uusi piiranguid käesoleval aastal ilmselt vaja ei ole. Samas hoiatavad mitmed kõrged ametnikud, et kui kodumaised hinnad kerkivad, võidakse eksporti siiski ohjeldada.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles