Koolitusfirmade liit: koolituskaardi piirmäära tõusu ajel hinna tõstmine on ebaeetiline

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Eesti Koolitusfirmade Liidu juhatuse esimehe Endel Hango sõnul on taunimisväärne, et mõned koolitusi pakkuvad firmad kasutavad töötute koolituskaardi piirmäära tõusu ära kui võimalust oma teenuste eest kõrgemat hinda küsida.

Hango sõnul puudutab liitu kuuluvaid koolitajaid töötute koolituskaardi piirmäära tõstmine 959-lt eurolt 2500 eurole üsna vähe. Enamik liitu kuuluvatest firmadest pakub juhtimis- ja suhtlemiskoolitusi, mida töötud koolituskaardi alusel ei saa. Küll aga kinnitas ta, et on piirmääraga seotud hindade kruvimisest kuulnud.

«On tõesti mõned koolitusfirmad - mina neid tegelikult koolitusfirmadeks ei nimetakski -, kes kasutavad seda piirmäära tõstmist ebaeetilisel moel ära,» rääkis ta. «Ja selleks on siis kaks võimalust: kas siis tõstetakse lihtsalt julmalt hinda ja pannakse võib-olla natukene mahtu juurde või siis määritakse nn koolitusfirmasse oma kokkulepitud ühte raamatupidamismoodulit saama tulnud töötule pähe veel asjaajamine ja muu sarnane, mida tal tegelikult vaja ei ole.»

Sellises olukorras soovitas Hango töötutel usaldada töötukassa konsultante ja valida endale ikkagi sellised koolitused, mis nende arengule tõeliselt kaasa aitavad. «Tuleb selgeks teha, mis on vajadus, mida arendada ja kuidas pärast tulemust mõõta. Koolitust ei saa osta nagu saia poest, pigem on see kui pulmatordi tellimine – räägid pagariga läbi, mida vaja, ja pärast annad tagasisidet, kuidas tort maitses,» lausus liidu juht.

Koolituskaardi piirmäär tõusis oluliselt 1. augustil. Koolituskaardi alusel saab töötu valida töölesaamise võimalusi suurendavaid kursusi või siis ümberõpet. Seda, miks ühte või teist kursust vaja on, tuleb töötukassale põhjendada. Kui töötukassa konsultandiga saab kokkulepe tehtud, saab töötu ise kvalifitseeritud koolitajate pakutavate kursuste seast sobiva valida. Piisava põhjendusega saab koolituskaardi alusel kursusi võtta ka mitu. Juhul, kui kursuste maksumus ületab 2500 eurot, tuleb ülejäänu tasuda töötul omast taskust.

Koolituskaardi kohta saab rohkem infot töötukassa veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles