Berlusconi kärbib kärpeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: SCANPIX

Silvio Berlusconi on asunud töötlema oma kasinuskava ja visanud prügikasti rikaste maksustamise plaanid, vallandades avalikkuse protestikisa ning riskides turusegaduse ja Euroopa Keskpanga pahameelega.

Berlusconi astus nimetatud sammud pärast oodatust kesisemaks osutunud nõudlust esimesel riigivõlakirjade oksjonil pärast seda, kui EKP augusti alguses avaturult Itaalia võlga üles ostma hakkas.

Vastutasuks EKP ostude eest lubas riigivõlaga kimpus olev Rooma käivitada karmid kärped ning viia ellu struktuursed reformid.

Berlusconi teatas eile televisiooni vahendusel, et rikaste maksu ärajätmine ja kärbete vähendamine kohalike omavalitsuste kulutustelt muudab eelarve «võrdsemaks».

Ametiühingud ja opositsioon reageerisid aga raevukalt, olles muuhulgas avastanud, et uued sammud lükkavad ajas edasi ka paljude itaallaste pensionilemineku, kustutades kalkulatsioonidest ülikoolis ja sõjaväeteenistuses veedetud aastad.

Analüütikute sõnutsi pole selge ka see, kuidas valitsus kavatseks korvata uuendustega tekitatud 4 miljardi eurose eelarvepuudujäägi.

Itaalia keskpank hoiatas eile, et riiki ootab kärbete tõttu majanduskasvu aeglustumine.

Citibroupi vanemanalüütiku Giada Giani sõnutsi on muudatused «negatiivne nähtus».

«Eriti halb on see, et valitsus muudab paketti juba mitmendat korda, saates turgudele vale signaali: me oleme segaduses ja ei tea, mida teha,» ütles analüütik Financial Timesile.

Üks anonüümsust palunud tuntud Itaalia pangandustegelane ütles: «See on samm hullust olukorrast ebamäärasusse.»

Varsti selgub, kuidas reageerib teatele Euroopa Keskpank. Eeldatavasti nõuab keskasutus, et kasinuspaketi kogusumma ei muutuks ning et eelarve oleks aastaks 2013 tasakaalus.

Itaalia Senati rahanduskomisjoni esimees Mario Baldassarri ütles, et 2013. aastaks eelarvet ilmselt tasakaalu ei saada. Ta tunnistas, et revideeritud pakett ei sisalda ka EKP nõutud struktuurseid reforme.

Streikidega on juba ähvardanud Itaalia arstid, keda kõige valusamini puudutaks pensioniea pikenemine, kuna nad veedavad teistest rohkem aastaid ülikoolis.

Itaalia rahvas on vihane ka rikaste tippjalgpallurite peale, kes pääsesid maksustamisest pärast streigiähvardust.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles