Hiinlane ostab lahmaka Islandit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Island.
Island. Foto: SCANPIX

Hiina kinnisvaramagnaat ja endine valitsusametnik Huang Nubo plaanib osta suure lahmaka Islandit, et rajada 100 miljoni dollariline turismiprojekt, mis kriitikute hinnangul võib anda Pekingile strateegilise sillapea Atlandi põhjaosas.

Huang on sõlminud esialgse lepingu 300 ruutkilomeetri kõnnumaa omandamiseks Islandi kirdeosas, kuhu peaks tulema ökoturismi keskus ja golfirada.

Projekti vastased küsivad, miks on vaja hotelli jaoks niivõrd suurt maa-ala, mis teeb ligikaudu 0,3 protsenti Islandi territooriumist.

Nad hoiatavad, et projekt võib lähtuda Hiina geopoliitilistest huvidest NATO riigi territooriumil. Vaid 320 000 elanikuga Island paikneb strateegiliselt olulises punktis Euroopa ja Põhja-Ameerika vahel.

Arvatakse, et saarest võib kujuneda Aasia kaubanduse keskus, kui Arktika jää kliimamuutuste käigus sulama ja laevu läbi laskma hakkab.

Käed on löödud eraisikutest maaomanikega, kuid vaja on ka Islandi valitsuse kinnitust, millele kuulub osa territooriumist, mida tuntakse Gri­msstadir a Fjöllumi nime all.

Islandi siseminister Ögmundur Jonasson, kes otsuse eest vastutab, on juba plaani pärast muret väljendanud.

«Hiina ostab väga aktiivselt kogu maailmas maad kokku ja meil tuleb pidada silmas rahvusvahelisi tagajärgi,» ütles ta Financial Timesile.

Kõnealune maalapp asub potentsiaalsete süvameresadamate lähistel, ühtlasi voolab seal üks Islandi suuremaid liustikujõgesid.

Huang on varem töötanud Hiina valitsuse propagandaosakonnas ja ehitusministeeriumis. Ta on kinnitanud islandlastele, et loobub igasugustest õigustest krundi kaudu voolavale veele.

Diiliga tuttavate allikate sõnutsi on Huang nõus maksma maa eest ligi 1 miljard Islandi krooni (8,8 miljonit dollarit) ja kavatseb investeerida turismiprojekti 10-20 miljardit Islandi krooni.

Islandi välisministeeriumi sõnutsi on «välisinvesteeringud ja turismi tugevdamine teretulnud», kuid projekt vajab enne loa andmist siiski põhjalikku uurimist.

Reykjavik maadleb siiani 2008. aasta panganduskriisi tagajärgedega ja vajab investeeringuid hädasti.

Forbesi andmetel on Huang Hiinas rikkuselt 161. mees, kelle varandus küündib 890 miljoni dollarini.

Mees kirjeldab end kui poeeti ja seiklejat. Ta on käinud ära Džomolungma tipus ja mõlemal poolusel. Lähedaste sõprade sõnutsi tõmbab teda Islandile pigem loodusearmastus kui geopoliitika.

Huangi sidemed Islandiga algasid 1970. aastatel, mil ta jagas Pekingi ülikoolis õppides ühikatuba islandlase Hjorleifur Sveinbjornssoniga, kelle naine on endine Islandi välisminister ja Reykjaviki linnapea. Härra Sveinbjornsson ongi Huangi mitteametlik esindaja Islandil.

Mullu sõlmis Hiina Islandiga 500 miljoni dollarilise valuutavahetuslepingu, mida tõlgendatakse kui märki Pekingi huvist saareriigi vastu.

Kaks riiki on juba asunud arutama laevanduse alast koostööd Arktikas. Hiina on huvitatud võimalustest toimetada tulevikus oma kaupa Euroopasse ja USAsse põhjanaba kaudu.

Kokkuleppega kursis oleva allika sõnutsi Huangi krunt päris rannani välja ei ulatu.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles