USA agendid tungisid Gibsoni kitarritehastesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gibson Guitari juht Henry Juszkiewicz.
Gibson Guitari juht Henry Juszkiewicz. Foto: SCANPIX

Föderaalagendid tungisid möödunud nädalal Gibson Guitari vabrikutesse Memphises ja Nashville’is  Tennessee osariigis, konfiskeerides aluste kaupa eksootilist puitu, arvuteid ja mitu kitarri.

Nimelt on käimas uurimine, kuidas Gibson oma legendaarsete instrumentide ehitamiseks puitu hangib.

Gibson Les Paul on kõigi aegade enimmüüdud kitarr.

Gibsoni tegevjuht Henry Juszkiewicz ütles, et justiitsministeerium on eksituses ning et nende firma tegutseb kõigiti USA ja rahvusvaheliste seaduste järgi.

«Gibson on alati järginud rahvusvahelisi seadusi ning usub oma süütusesse,» ütles ta. «Me kavatseme agressiivselt võidelda, et oma süütust tõestada.»

USA justiitsministeerium keeldus kommentaaridest.

USA kalade ja ürglooduse teenistuse agent John Rayfield ütles aga läbiotsimiskäsu aluseks olnud vandetunnistuses, et uurimise vallandas juunikuus Dallase sadamas kinnipeetud India eebenipuu laadung.

Eebenipuu olevat ebaseaduslik lähtuvalt USA seadustest, mis keelustavad ohustatud puude ja taimede transpordi ja müügi. Ühtlasi olevat olnud eksitav saadetise lõppsiht, Gibsonit kui ostjat ei olnud kirjas.

Kriminaalsüüdistusi esitatud ei ole.

Juszkiewicz ütles, et nende alla 500 miljoni dollarilise aastase müügiga erafirmal on nüüd raskusi töö jätkamisega.

«Me üritame teha, mis võimalik. Tooraine konfiskeeriti ja meil läheb aega, et midagi asemele leida. Nad halvasid kõik meie tehased,» ütles ta.

Juszkiewiczi sõnutsi teeb 107-aastane firma tihedat koostööd tarnijate ja huvigruppidega, et hankida jätkusuutlikke materjale.

Viimastel aastatel on Gibson värvanud 600 uut töölist – ajal, mil USA on hädas kõrge töötusmääraga.

Gibsonit puistatakse juba teist korda.

2009. aastal käidi uurimas väidetavalt ebaseaduslikku väärispuidulasti (laialehine dalbergia) Madagaskarilt. Kriminaalsüüdistusi ei järgnenud.

Juszkiewicz arvas, et võib-olla üritab justiitsministeerium tõlgendada India seadusi, kust võivat lugeda välja, et India puitu tuleb sealsamas ka töödelda.

Ta lisas aga, et konsfiskeeritud puit on metsahooldusnõukogu FSC poolt sertifitseeritud. FSC (Forest Stewardship Council) tegeleb ohustatud metsamaade kaitsega.

Mõned tööstusharu esindajad leidsid, et Gibson näib olevat miskipärast eriliselt sihikule võetud.

Exotic Woods Company president Gulab Gidwani, kes Gibsonit puiduga varustab, ütles: «Gibsoni impordiga pole midagi ebatavalist.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles