/nginx/o/2011/08/29/725586t1h9bfb.jpg)
Must aroonia on ilus peaaegu aastaringselt, sest läheb lehte varakevadel ja pakub hiilgavat lehtede rohelust juba enne kaunite valgete õite ilmumist. Lisaks on tegemist väga kasuliku taimega.
Kogu suve on põõsas värskelt roheline ja tihe. Läikivad lehed, mis suve lõpus ja sügisel jõuavad oma haripunkti, rikastavad loodust ja aeda sügisel rabavalt kaunite värvidega veel ka ajal, kui palju muud taimed on juba tuhmunud ja lehed maha ajanud.
Vähenõudlik ilu- ja ravimtaim
Must aroonia (tume aroonia), ladina keeles ´Aronia melanocarpa´ pärineb Põhja-Ameerikast, on väga vastupidav taim, mille täiskasvanud põõsas peab hästi vastu ka suures külmas. Meie regiooni jaoks pole aroonia aga lihtsalt üks kasulike marjadega põõsas, vaid lisaks visuaalset ilu pakkuv taim. Musta arooniat saab kasutada nii dekoratiivpõõsana teiste liikide hulgas kui ka hekina. See võib iseseisvalt kasvada, aga nõudlikum aiaomanik võib teda ka vastavalt maitsele pügada.
Aroonia esitab mulla suhtes üsna vähe nõudmisi ja kasvab lopsakalt isegi niiskes, kompaktsel savisel pinnasel. Ka punast arooniat saab hästi hekina kasvatada, kuna kasvab kuni 2 meetri kõrguseks. Kena madalamat kasvu sort on aga "Hugin", mis moodustab tiheda meetri kõrguse põõsastiku.
Põhjamaades hinnatud sort "Viking" annab aga eriti suure saagi ja taime ise kasvab ühe kuni pooleteise meetri kõrguseks. Igatahes tasub tarvitada neid kasulikke marju nii palju kui võimalik.
Aroonia marjad on täis rohkesti vitamiine ja antioksüdante. Värskete marjade maitse on veidi karm ja kare, seetõttu ei pea siiski paljud neid lemmikmarjadeks. Hea on aga arooniat süüa koos mee või muude magusamate marjadega.
Samas võib veel oodata kuni esimeste öökülmadeni, mil arooniate maitse muutub palju pehmemaks. Loomulikult võib marjad koristada enne öökülmade tulekut ja panna marjad sügavkülmikusse. Samuti võib koheselt kasutada marju mahla, keediste ja tarretiste valmistamiseks koos teiste veidi magusamate marjadega.
Sobib leiva või müsli sisse
Kuivatatud arooniamarjad on samuti suurepärased. Katke need rätiku või riidega, kuivatada võib neid soojustatud põrandal või ahjus.
Kuna leivategemine on muutunud üsna populaarseks, siis on hea teada, et arooniad sobivad ülihästi ka leiva sisse, aga miks mitte ka müslisse või kasutada neid lihtsalt tervisliku suupistena.
Allikas: odla.nu