Kas raha hakkab jälle tulema nagu Vändrast saelaudu?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Bernanke
Ben Bernanke Foto: SCANPIX

Täna peab USA keskpanga juht Ben Bernanke Jackson Hole´i majanduskonverentsil kõne, mis peaks kinnitama või ümber lükkama kulujutud võlakirjade ostmise kolmanda ringi kohta.

Mullu tehti samal konverentsil teatavaks võlakirjade ostmise teine ring. Nordea Soome peaökonomisti Annika Lindbladilti kinnitusel on väga tõenäoline, et täna juhtub sama.

Siis otsustas USA keskpanga rahapoliitika komitee, et kulutab järgmise kaheksa kuu jooksul keskvalitsuse pikemaajaliste võlakirjade ostmisele veel 600 miljardit dollarit. Meie eelarve mahtu arvestades saaks selle raha eest Eesti riiki ligi 80 aastat üleval pidada.

Suured rahavood aitasid kaasa majanduse elavnemisele, samas andis see SEB ökonomisti Hardo Pajula sõnutsi hoogu ka inflatsioonile.

«Inimestel, kes istuvad finantskeskustes, on kindlalt teada, et keskpangast tuleb raha nagu Vändrast saelaudu. Probleem on selles, kuhu see raha panna,» kommenteeris ta võlakirjade ostmise teist ringi.

«Vihjed võlakirjade ostmise kolmanda ringi tulekust on üsna levinud ning kui see saab kinnitust, siis rahuneksid turud vähemalt mõneks ajaks maha,» kommenteeris aga Lindbladilt.

Tema sõnul on aga USA keskpanga tegemised euroalale kuigi suur mõju ei avalda ning hinnatõus Eestis sõltub tema hinnangul hoopis rohkem Euroopa Keskpanga tegemistest ning tooraine kallinemisest maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles