Saksa president: Euroopa Keskpanga sekkumine on ebaseaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christian Wulff.
Christian Wulff. Foto: SCANPIX

Saksamaa president Christian Wulff ütles, et euroala kriisiriikide võlakirjade ülesostmine Euroopa Keskpanga poolt on «õiguslikult küsitav».

Wulffi lausrünnak kujutab endast kõige kõrgemal tasemel kriitikat, mis EKP vastuolulist ostukampaaniat seni tabanud on.

Ühtlasi peegeldab Saksa riigipea süüdistus riigis maad võtnud sügavat muret, et «euro valvur» on hakanud politiseeruma.

EKP hakkas augusti alguses ostma kokku Itaalia ja Hispaania riigivõlakirju, üritamaks vältida nimetatud riikide laenukulude kontrolli alt väljumist.

Tänase seisuga on EKP kulutanud ostuprogrammi raames 110 miljardit eurot. Möödunud nädalal ostis keskpank võlakirju 14,3 miljardi, üle-eelmisel aga 22 miljardi euro eest.

Finantsturgude hinnangul on EKP tegevus tugevdanud investorite usaldust eurotsooni vastu. Wulff ütles aga, et EKP on «tunduvalt ületanud oma mandaadi piire».

«Minu meelest on üksikute riikide võlakirjade ülesostmine õiguslikult küsitav,» ütles Wulff Lõuna-Saksamaal Lindau linnas toimunud rahvusvahelisel majanduskonverentsil.

Wulff juhtis tähelepanu sellele, et Euroopa Liidu lepped keelavad Euroopa Keskpangal valitsustelt otse võlakirju osta.

EKP on asunud ostma võlakirju avaturult. Wulff aga väidab, et «mainitud keelu puhul on sisuliselt arvestatud sellega, et sellest järelturu kaudu mööda ei hiilita».

Wulffi vaateid on eraviisiliselt jaganud mitmed Saksa poliitikud, samuti Bundesbanki töötajad. Viimase president Jens Weidmann hääletas EKPs võlakirjaostude vastu.

«Ma olen presidendiga nõus. Ta ütles välja selle, mida paljud sakslased tunnevad: EKP tegevus lõhnab pahasti,» ütles Commerzbanki vanemanalüütik Frankfurdis Jörg Krämer.

«Faktiliselt finantseerib EKP niiviisi Itaaliat ja Hispaaniat, trükkides raha juurde. See võttis rahandusministrite pealt pinged maha ja annab minu meelest tagasilöögi. Kui EKP kavatseb veel kaua niiviisi jätkata, siis saab nende usaldusväärsus – mis juba nüüd on kahjustatud – tõsise hoobi.»

EKP keeldus eile kommentaaridest, kuid ühe Euroopa riigi keskpanga ametnik palus mõelda sellele, et Saksa president ei mõista, millist võtmerolli EKP etendab euroala kokkuvarisemise vältimisel.

EKP on juba pikemat aega teadlik, et on kaotanud paljude Saksa valijate toetuse – kuigi ta loodi algselt Bundesbanki mudeli alusel ning sai pärandiks Saksa keskpanga kuulsa konservatiivsuse.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles