Kuidas leida hõõglambi asemele samaväärne säästupirn?

, K-rauta tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

2009. aasta sügisel alanud üleminek hõõglampidelt säästulampidele on puuduliku teavitustöö tõttu endiselt ebaselge. Isegi siirdest teadlikud inimesed ei oska kohe leida tuttavale hõõglambile vastandit säästupirnide hulgast, kirjutab K-rauta elektrikaupade tootejuht Andres Uustalu.

Tegelikult ei ole see üldsegi raske. Sarnaselt krooni ja euro kõigile teada-tuntud vahetuskursiga, on olemas ka hõõglambi ja erinevate säästulampide võrdlusühik. Varem kasutati hõõglampide võrdlusühikuna vatte, kuid nüüd ei ole need enam olulised ja võivad olla isegi eksitavad.

Uus ühik - luumenid

Lambi valgusvoo mõõtmine ja üksteisega võrdlemine käib luumenites. Nii vastab 1300—1400 luumenile 100-vatine hõõglamp, 920—970 luumenile 75-vatine hõõglamp, 700—750 luumenile 60-vatine hõõglamp, 410—430 luumenile 40-vatine hõõglamp ja 220—230 luumenile 25-vatine hõõglamp. Õige säästulambi leidmiseks võib kasutada lihtsat interaktiivset tööriista, mille on selleks tarbeks koostanud Euroopa Komisjoni ja selle eestikeelne tasuta versioon asub aadressil http://ec.europa.eu/energy/lumen/wizard/index_et.htm.

Õigustatult tekib küsimus, miks üleminek vajalik on? Vastuseks on elektrienergia kokkuhoid. Nimelt on Euroopa Komisjon otsustanud, et alates 2009. aasta septembrist kaovad Euroopa turult järk-järgult müügilt energiakulukad hõõglambid.

Kui mullu lõpetati 75 vatist võimsamate hõõglampide tootmine Euroopa Liidus ja keelati sissevedu kolmandatest riikidest, siis eelmise aasta sügisest läksid keelu alla ka 60 vatist võimsamad. 2016. aastaks kaovad hõõglambid kaubandusvõrgust aga sootuks.

Uued säästulambid

Nende asemel on kasutusel halogeen- ja kompaktluminofoorlambid, aga ka LED- ehk valgusdioodide tehnoloogial põhinevad lambid. Esimesed kulutavad võrreldes hõõglambiga kuni 30 protsenti ning teised isegi kuni 80 protsenti vähem energiat. Kompaktluminofoorlambi 15-vatine lamp annab sama palju valgust kui 52-vatine halogeenlamp ja 75-vatine tavaline hõõglamp.

Tõsi, nii-öelda säästulambid on märksa kallimad, kuid tasuvad tänu väiksemale elektritarbele ja pikemale elueale ära juba vähem kui aastaga. Kui tavalise hõõglambi eluiga on keskmiselt 1000 tundi, siis osal energiasäästulampidel on see isegi kuni 15 000 tundi. Samuti pakub osa poodidest säästupirnidele garantiid.

Kuigi nii halogeen- kui ka paljud kompaktluminofoorlambid on disainitud harjumuspärase lambipirni kujuga ning sobivad tavalise valgusti soklisse, tuleb ostmisel kindlasti kontrollida, kas valitud on õige mudel. Erinevaid mudeleid võib poodides olla lausa üle saja erineva sordi.

Värvid ja lülitused

Uute lampide puhul tuleb arvestada ka mitme uue, seni suhteliselt väheolulise tahuga. Esiteks, kui hõõglambid annavad alati ühesugust valgusvärvi, siis kompaktluminofoor- ja LED-lampide valik on suurem. Lõõgastumiseks saab valida 2700- kelvinilise sooja valguse ja töötamiseks 4000 kelviniga külma valguse.

Teiseks on oluline arvestada lülituste arvu, eriti kompaktluminofoorlampidel (lülituste arv 3000—6000), mida ei peaks paigaldama kohtadesse, kus on tõenäoline sage ehk üle kolme korra päevas lülitamine.

Kolmandaks soojenemisaeg, mis on taas seotud peamiselt kompaktluminofoor-lampidega, mille käivitumiseks kulub kuni 2 sekundit ja kuni 60 sekundit täielikust valgusvoost 60 protsendi saavutamiseks. Siiski on olemas mudeleid, mille sisselülitamine on peaaegu sama kiire kui teiste lambiliikide puhul.

Neljandaks töötemperatuur, mille suhtes on tundlikud nii kompaktluminofoor- kui ka LED-lambid. Lamp tuleb valida temperatuuri järgi, mille juures seda tõenäoliselt kasutatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles