60-vatistele hõõglampidele koidab septembris viimnepäev

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõõglambid kaovad järk-järgult Euroopa Liidu turult.
Hõõglambid kaovad järk-järgult Euroopa Liidu turult. Foto: SCANPIX

Juba kolmandat aastat järjest jõuab lambipirnide teema septembri lähenedes nii kodu- kui välismaiste meediaväljaannete veergudele. Põhjuseks on Euroopa Liidu kava lõpetada hõõglampide kasutamine.

1. septembril 2009 löödi hingekella 100-vatistele hõõgniidiga pirnidele, mullu 75-vatistele ning tänavu lõpetatakse 60-vatiste pirnide turuletoomine.

Hõõglampidest loobumise motiiviks on efektiivsema energiakasutuse idee. Nimelt kasutavad vanad hõõglambid uute pirnidega võrreldes rohkem energiat ja genereerivad põledes lisaks valgusele ka hulga sooja. Samuti väidavad idee pooldajad, et vanade hõõglampide eluiga on mitu korda lühem ning et nendest loobumine kõikides liikmesriikides võiks aasataks 2020 säästa sama palju elektrienergiat, kui tarvitab Rumeenia ühe aasta jooksul. CO2-emissioon võiks seeläbi kahaneda 15 miljoni tonni võrra aastas.

Hõõglampide kadumise vastased on keskendunud peamiselt alternatiivide ehk siis CFL-lampide (säästupirnid) miinustele. Need on kallimad kui hõõglambid, need ei sütti nii kiiresti kui hõõglambid ning nende valgus on külmem ja osa kasutajate jaoks häiriv.

Kriitikast hoolimata tehakse aasta pärast lõpp ka 40- ja 25-vatistele hõõglampidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles