Krugman: eurosüsteemis on fundamentaalsed vead

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Krugman.
Paul Krugman. Foto: SCANPIX

Eurotsooni kriisi puhul ei ole tegu mitte niivõrd kriisi kehva lahendamisega, kuivõrd eurosüsteemi struktuuri fundamentaalsete vigade tagajärgedega, ütles Stockholmi saabunud USA Princetoni ülikooli professor Paul Krugman Rootis uudisteagentuurile TT.

Professor rõhutas, et eurotsooni kriisi ei põhjustanud vastutustundetu finantspoliitika, kuna see kehtib ainult Kreeka ja mitte teiste riikide kohta. Ta lisas, et teiseks ei pruugi olla piisavalt aega finantspoliitika koordsineerimiseks.

«Ainult mõni nädal tagasi, kui turud hakkasid ründama Itaaliat, olime üsna kollapsi äärel ja meil ei ole aega – ütleme viis aastat, et luua uusi institutsioone,» selgitas Krugman.

Krugmani sõnul hoiatasid euroskeptikud võimaliku kriisi eest juba ammu, kuid praegune kriis on palju hullem, kui ka kõige suuremad pessimistid ennustasid. Professor väidab, et Euroopa Liidu (EL) poliitikud on kriisi kogu aeg alahinnanud ja rakendanud ebapiisavaid meetmeid.

Krugman nimetas eurovõlakirja heaks ideeks ja ütles, et Euroopa Keskpanga võlakirjade tugiostud on esimene samm nende loomise suunas. Lisaks aitaksid võlakirjad ära hoida sellist paanikat, nagu augusti algul juhtus Itaalia ja Hispaania võlakirjadega.

Krugman rõhutas samas, et EL-i juhid peavad kiiresti tegutsema, sest aega jääb üha vähemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles