Atonen: ma ei imesta, kui kulla hind mitmekordistub

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldmündid.
Kuldmündid. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kulla hind kerkis täna taas järjekordsele rekordtasemele, ASi Tavid nõukogu liikme Meelis Atoneni sõnul võib hind aga veelgi oluliselt kerkida.

Atoneni sõnul on raske üles lugeda neid päevi, mil kulla hind on tänavu uue rekordi püstitanud, kuna viimasel ajal on pea iga uus päev toonud uue hinnarekordi.

Näiteks 1. juulil sel aastal oli pärastlõunane Londoni fixing 1025 eurot untsi eest, eilne pärastlõunane hind oli aga juba 1276 eurot. Seega on hind pooleteise kuuga tõusnud ligi 25 protsenti.

Täna hommikul oli hind ka 1308 euro peal, keskpäeva paiku oli aga kulla hind 1300 euro kandis.

Eelmise aasta algusest on hind tõusnud 774 eurolt 1276 eurole. Kui aluseks võtta 1. jaanuari 2010 pärastlõunane hind ja eile pärastlõunane hind, tähendab see 65 protsendi suurust tõusu.

Atoneni sõnul investorite käitumist hetkel kulla tõusnud hind ei mõjuta. Pigem mõjutab investoreid hirm lahendamatu võlakriisi ning uue majanduslanguse ees.

«Eks kõik näevad ju abimeetmete ebaefektiivsusust ning õpivad üha rohkem ajaloost, mil kuld on rasketel aegadel kindel abimees olnud. Pigem on nii, et hinnatõusu ajal on alati rohkem kliente.

Meie näeme eriti suurt kasvu Soome ja Rootsi turul. Kui normaalsel suvekuul müüb meie kontsern alla 100 kilogrammi kulda, siis praegu oleme augustis juba 300 kilogrammi müünud,» selgitas Atonen.

Tema sõnul otsivad inimesed midagi kindlat, kuhu investeerida ning selles kontekstis on kullale raske konkurenti leida.

«Seetõttu ma ei imesta, kui hind veel mitmekordistub. Eks meid vaadati imelikult ka siis, kui  mõne aasta eest mitmekordset hinnatõusu ennustasime, paraku oleme me kullamulli jutlustajatest seni täpsemad olnud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles