Päevatoimetaja:
Sander Silm

Viinamarja võib Eestis oma tarbeks kasvatada küll

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tiina Liiv ulatab viinamarjakobara naabrimehele Ilmar Kajavale.
Tiina Liiv ulatab viinamarjakobara naabrimehele Ilmar Kajavale. Foto: Raigo Pajula

Haljalas oma kodu juures väikest maalappi ja kasvuhoonet hariv Tiina Liiv kiidab, et viinamari, millega ta mõne aasta eest katsetama hakkas, kasvab hästi ja õues veel eriti.


Kasvuhoones kipuvad Liivil punase viinamarja sordid juba katusest välja ronima. Marjad on väikesed, aga hästi magusad.

Elumaja veeres kasvab katuseni välja roheline ehk hele viinamari, mis kannab hästi, aga praegu veel valmis pole.

Viinamari hakkab nii palju saaki andma, et põske saab pista, teisel aastal ja kolmandal tuleb marju juba rohkesti, räägib naine. Liividel ei jää üle midagi, sest peres on igas vanuses lapsi.

Perenaine teeb viinamarjadest mahla, kompotti ja veini. Kompott tuleb siiski lääge ja see talle eriti ei maitse. «Kui aga meie pere tudeng koolist kohu tuleb, siis on tema esimene käik keldrisse mahlapudeli järele,» sõnab ta. Ka omatehtud viinamarjaveini kiidab naine maitsvaks.
 

Märksõnad

Tagasi üles