Ligi eurovõlakirjast: see pole asi, mida peaks edasi arendama

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi ei poolda ühtse eurovõlakirja loomise mõtet.
Rahandusminister Jürgen Ligi ei poolda ühtse eurovõlakirja loomise mõtet. Foto: SCANPIX

Rahandusminister Jürgen Ligi ei poolda ühtse eurovõlakirja loomise mõtet, kuna see looks eelised lõtvade kommetega riikidele ning seaks karmima poliitika järgijad halba seisu.

«See pigem hajutab tähelepanu põhiküsimuselt: see kuidas riigid ise oma eelarve ja struktuursed reformid ära teeksid,» rääkis Ligi.

Rahandusministri sõnul on odava raha saamise võimalus lõdvema eelarvepoliitikaga riikidele ahvatlev, kuid see võimalus peaks olema ainult «väga keerulistes kriisiolukordades.»

«Seni kuni osad riigid on oluliselt lõdvema eelarvepoliitikaga, on see moraalirisk, et nad saavad lihtsama ligipääsu odavale rahale. Samas rangema poliitikaga riigid sellega kannatavad,» märkis Ligi, lisades, et sellega satuvad ohtu korralike riikide reitingud ja neile pakutavad intressid.

Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker ning Itaalia rahandusminister Giulio Tremonti on väitnud, et eurovõlakiri oleks selge sõnum finantsturgudele ja Euroopa kodanikele, et «euro on oma olemuselt pöördumatu ja jääv».

Samas on selle vastu Prantsusmaa ja Saksamaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles