Ansip: Eestil jagub halbadeks aegadeks reserve

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Peeter Langovits.

Peaminister Andrus Ansip kinnitas täna Vikerraadio saates «Reporteritund», et valitsussektor on halbadeks aegadeks valmistunud, kuna riik on kogunud headel aegadel märkimisväärsed reservid ja valitsussektori võlg on Euroopa Liidu madalaim.


«Valitsust süüdistati selles, et me kogume liiga palju raha reservidesse, sest inflatsioon sööb reservide raha vähemaks. Praegu peavad kõik tunnistama, et reservide kogumine headel aegadel oli väga hea mõte. Kui me neid ülejääke ei oleks kogunud, siis me oleksime hetkel palju halvemas olukorras,» ütles peaminister Ansip valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel raadiosaates.

Samal ajal kui Rootsi valitsus plaanib 15 aastaga koguda reserve 2,5 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, mida saaks vajadusel kasutada finantssektori toetamiseks, on meil reservidesse kogutud 10 protsenti SKTst, nentis Ansip.

Peaminister tuletas ka meelde, et Eesti riik on headel aegadel vähendanud valitsussektori võlga, mis on hetkel 3,5 protsenti meie sisemajanduse koguproduktist. Eesti valitsussektori võlg on Euroopa Liidu väikseim.

«Need on Eesti riigi tugevused ja tänu nendele tugevustele on meie äriühingutel ja kommertspankadel parem laenu saada,» ütles valitsusjuht.

Eile nii valitsusele kui ka avalikkusele tutvustatud rahandusministeeriumi uuendatud majandusprognoosist rääkides ütles peaminister Ansip, et suures osas valitseb valitsuses üksmeel selles osas, et kui maksutulusid ei laeku, siis tuleb vastavalt muuta ka eelarvet.

«Kui sotsiaalmaksu tuleb vähem, siis saab haigekassa ka vähem raha. Kui sisemajanduse kogutoodang on väiksem, siis kulub ka kaitsekuludeks väiksem summa. Kui kütuseaktsiisi laekub vähem, siis läheb vähem raha ka teehoidu,» loetles Ansip.

Peaminister kahetses, et uue töölepingu seaduse vastuvõtmise ja rakendamisega oleme majanduslangusele jalgu jäänud. «Mida varem selle jõustame, seda parem meile kõigile,» ütles Ansip, kelle sõnul on uue seaduse varajane jõustamine eelkõige töötajate huvides.

Peaministri hinnangul ei ole õiglane olukord, kus kõigil on kohustus maksta töötuskindlustusmakseid, kuid paljudel pole lootustki vajadusel töötukassa abile.

Kuula tervet saadet «Reporteritund».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles