Saastekvoodid kergitavad ehitustööde hindu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja
Ehitaja Foto: Laura Oks / Postimees

Kuna ohtralt saastekvootide müügist saadud raha läheb ehitusse, viib see üles ka sealsed hinnad.

«Eestis oli buumiaastatel ehitussektoris väga palju tööjõudu. Kitsamatel aastatel suundusid aga inimesed mujale, kes läks Soome, kes valis teise eriala,» kommenteeris Kaamos Ehituse tegevjuht Kaupo Koitla.

Hinnad kasvavad, kuna nii inimesi kui ressursse napib, see annab tunda nii projekteerimises, hangetes kui ka viimistlusetöödel.

«See hakkab ka meie tegevust mõjutama, kui tahame mõnda uut maja ehitada, siis fassaaditööde puhul on hinnad tõusnud ja raskem on leida ka alltöövõtjaid,» sõnas Koitla.

Samas, kuna tegemist on lisarahaga, mis voolab turule lühikese aja jooksul, siis ei ole mõtet lisatööjõudu hakata Eestisse tooma. «Turg kuumeneb lühikeseks ajaks üle, kuna tegemist on võimendusega, mis ei ole jätkusuutlik.»

2011. aasta II kvartalis kasvas ehitushinna indeks I kvartaliga võrreldes 1,5 protsenti ja eelmise aasta II kvartaliga võrreldes 3,2 protsenti. Ehitushinnaindeksit mõjutas 2011. aasta II kvartalis võrreldes nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga peamiselt ehitusmaterjalide ja tööjõu kallinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles