Ebakindlus turgudel viib järjekordse majanduslanguseni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Börsimaaklerid tööhoos
Börsimaaklerid tööhoos Foto: Raigo Pajula

USA ja Euroopa riigivõla ümber toimuv on kasvatanud ebakindlust nii majanduses üldiselt kui ka finantsturgudel. Sestap võib maailma majanduses järgnevatel kuudel ees seista järsk langusperiood.

Aktsiaturud on reageerinud järsu langusega, see omakorda on viinud volatiilsuse hüppelisele suurenemisele. Stanfordi Ülikooli professor Nicholas Bloom on analüüsinud ajaloos esinenud sarnaste olukordade mõju järgnevate kuude majanduskasvule ning järeldab, et mõnekuulises perspektiivis ootab maailma majandust ees järsk, kuid õnneks kestuselt lühike langusepisood, vahendab Finantsvaade.

Bloom on võtnud vaatluse alla viimasel viiel dekaadil toimunud 16 majanduslik-poliitilist šokki, mis on viinud aktsiaturgude volatiilsuse hüppelise kasvuni ja hinnanud nende mõju järgnevate kuude majanduskasvule.

Majanduslik-poliitilised šokid viiavad üldistades selleni, et ettevõtete jaoks on tulevikuväljavaated ebakindlad, mistõttu hoitakse tagasi investeeringuid, laienemisplaanide elluviimist ja uute töötajate palkamist.

Eraisikud kipuvad majandusliku ebamäärasuse tingimustes edasi lükkama mitmete kestvuskaupade ostmist, mille tulemusena väheneb üldine tarbimine ja suureneb säästmine. Seega on nii ettevõtted kui tarbijad äraootaval seisukohal ja majanduskasv hetkeks justkui peatub.

Ülatoodud stsenaariumi lahti rulludes on majandusaktiivsust tabanud kiire ja järsk kokkutõmbumine. Majandus on sellise kokkutõmbumise episoodis langenud keskeltläbi 1 protsenti võrra ja langus saabub 2-5 kuud peale šokki. Samas on majanduskasvu taastumine kiire ja 9 kuud pärast šoki ilmnemist järgneb juba mõned kvartalid kestev tavapärasest kiirem kasv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles