Põllukivide müüjal peab olema keskkonnateenistuse luba

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannas olevaid kive ei tohi müüa ega liigutada.
Rannas olevaid kive ei tohi müüa ega liigutada. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Seadus lubab maaomanikul oma krundil kive liigutada, nende mujale viimiseks ehk müümiseks peab aga olema keskkonnateenistuse luba.


Tallinna firma Astlanda Ehitus otsib Hiiumaal kive läbimõõduga 20 kuni 175 sentimeetrit ning neid on vaja Heltermaa sadama kai pikenduseks ja kaldakindlustuseks, kirjutab Hiiu Leht.

Astlanda Ehituse Heltermaa objekti juht Eiko Ottosoni sõnul läheb suuremaid kive vaja tuhande kantmeetri ringis, väiksemaid ja keskmisi mõlemaid paarsada kanti. Tehinguid töödejuhataja sõnul veel sõlmitud pole, kuid mõned pakkumised on ehitajaile juba tehtud küll.

«Vaja enne seadust uurida,» rääkis Ottoson, viidates sellele, et kivide liigutamist reguleerib maapõueseadus.

Keskkonnainspektsiooni Läänemaa osakonna Hiiumaa büroo vee ja õhu peaspetsialisti Anu Saue sõnul ütleb seadus, et omanik võib oma krundi piires kive liigutada, kui tahab viia aga mujale, peab keskkonnateenistusest luba küsima. Ka kivide müügiks tuleb keskkonnateenistusest luba saada.

Keskkonnaspetsialist rääkis, et müüa võib ainult neid kive, mis on välja võetud kaevistest, seega maa seest. Põllukivihunnikud võib samuti sellesse liiki lugeda. Aga näiteks mereäärseid kive ja rändrahne ära vedada ei tohi ning on välistatud, et keskkonnateenistus selleks loa annaks, lisas ta. 

Keskkonnateenistusest antud luba kivide teisaldamiseks kive vedaval autol kaasas olema, sest vastasel juhul võib kivikoorma «salakaubaks» lugeda.

Füüsilisest isikust maaomanikku võib ebaseadusliku kivi müügi eest karistada rahatrahviga kuni 300 trahviühikut. Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahatrahviga kuni 50 000 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles