S&P alandas Eesti Energia krediidireitingu väljavaate stabiilseks

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvaheline reitinguagentuur Standard & Poor's Ratings Services alandas täna Eesti Energia pikaajaliste võlakohustuste reitingu väljavaate positiivsest stabiilseks. Eesti Energia reiting jäi tasemele BBB+.

Eesti Energia iseseisva krediidireitingu languse on peamiselt tinginud elektritootmise vähenenud kasumlikkus ja selguse puudumine ettevõttesse täiendava omakapitali lisamise aja osas. Standard & Poor'si hinnangul mõjutab reitingut negatiivselt ka käesoleva aasta juunis tehtud otsus investeerida Narva uue põlevkivielektrijaama ehitusse oludes, kus puudub täielik selgus projekti finantseerimise osas.

Eesti Energia reitingut tõstab riigi toetus ettevõtte tegevusele ja tänu eile AA- tasemele tõstetud riigireitingule on Eesti Energia reiting jätkuvalt tasemel BBB+. Kontserni krediidireitingule võib edaspidi negatiivselt mõjuda see, kui Standard & Poor´s alandab oma hinnangut riigi toetuse tõenäosusele ja tugevusele.

Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik ütles reitinguagentuuri otsust kommenteerides, et kontserni iseseisva krediidireitingu alandamine omab olulist märgilist tähtsust. «Tänane reitingutase tagab Eesti Energiale piisava finantspaindlikkuse, kuid praeguse taseme säilitamiseks peame saama selgust nii omakapitali laiendamise küsimuses kui ka uue põlevkivielektrijaama finantseerimise osas,» sõnas Kaasik.

Eesti Energia sai esimese krediidireitingu 2002. aastal. Siis andsid reitinguagentuurid Moody’s Investor Service ja Standard & Poor’s Eesti Energiale pikaajaliste võlakohustuste reitinguks vastavalt Baa1 ja A-. Moody's Investor Service on Eesti Energia pikaajaliste kohustuste reitinguks 2010. aastal kinnitanud A3 stabiilse väljavaatega. Standard & Poor's muutis Eesti Energia krediidireitingut viimati 2010. aasta suvel, siis langes Eesti Energia pikaajaliste võlakohustuste reiting tasemele BBB+.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles