Berlusconi piidleb kriisi plaažilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX

Kui turud täna hommikul tööd alustasid, oli mere ääres puhkav Silvio Berlusconi arvatavasti juba üleval ja üritas saada sotti, kuidas kiiruga väljakuulutatud täiendavad kärpemeetmed tormi vastu mõjunud on.

Nimelt taandus Itaalia miljardärist peaminister nädalavahetusel Sardiiniasse oma Costa Smeralda luksvillasse. Ametlik reisipõhjus olevat vanima tütre Marina 45 aasta juubel.

Kriitikute sõnutsi polegi vahet, et teda Roomas pole – nagunii dikteeritakse eurokriisi rindejoonele sattunud riigi majanduspoliitikat väljastpoolt Itaaliat.

Reedel sai Berlusconi kirja. Ümbrikut avades leidis ta terve rea nõudmisi. Eelarve olgu 2013. aastaks tasakaalus, koheselt tuleb rakendada kulukärpeid, Itaalia hingevaakuv majandus tuleb elavdada. Allakirjutanud: Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet ja tema mantlipärija, hetkel veel Itaalia keskpanka juhtiv Mario Draghi.

Kiri, mille olemasolu kinnitasid mitmed pankuritest allikad, tuli pärast Berlusconi päevi kestnud puiklemist, kõnet parlamendis ja läbirääkimisi ametiühingutega, millest võidi järeldada, et olukorra tõsidus ei ole peaministrile kohale jõudnud.

Milano börs oli nädalavahetusel teel 13-protsendilise languse suunas, Itaalia ja Saksa võlakirjade tootlused olid löömas euroajastu rekordeid, 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused tõttasid aga Hispaania omadest mööda.

Berlusconi, rahandusminister Giulio Tremonti tema kõrval, kutsusid reede õhtul kiirkorras kokku pressikonverentsi ja andsidki kuulekalt teada, et eelarve tasakaalustamise tähtaeg on nüüd 2013, mitte 2014. Lisaks käidi välja ka ebamääraseid mõtteid  liberaliseerimisest ja räägiti varade müügist.

Teiste valitsuste meelest polnud see piisav.

Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president Nicolas Sarcozy saatsid laupäeva õhtul välja teate, milles tervitasid Rooma tõotust kiiremini eelarvet tasakaalustama hakata ja leidsid, et tegemist on «fundamentaalselt olulise» sammuga. Kuid nad lisasid, et «turgude usalduse taastamiseks on ülimalt oluline, et nimetatud meetmed kiiremas korras ellu rakendatakse».

Endine eurovolinik Mario Monti, keda üldiselt ennustatakse Itaalia võimaliku kriisivalitsuse peaministriks, ütles, et tegelikult teeb otsuseid juba «turgude poolt kannustatud riigiülene tehniline valitsus, kontoritega Brüsselis, Frankfurdis, Berliinis, Londonis ja New Yorgis.

Veelgi teravamalt väljendus vasaktsentristliku päevalehe La Repubblica asutaja Eugenio Scalfari, lüües Berlusconile ja Tremontile käega kui «marionettidele, kelle niite tõmbavad teised».

Selge sooviga veenda Euroopa Keskpanka, et asjad liiguvad, saatis Rooma neile eile oma otsuste üksikasjad ja plaanitud tegevuste ajakava, mille üheks punktiks on ka parlamendi tagasikutsumine suvepuhkuselt – neljapäeval.

Ühe Itaalia ametniku sõnutsi hoitakse pidevalt ühendust ka G7 partneritega.

«Me tahame koos edasi liikuda. Kõigil tuleb teha oma osa. Kõigil on etendada oma roll euro stabiilsuse tagamisel,» ütles ametnik, viidates Itaalia palvele, et Euroopa Keskpank hakkaks ostma turgudelt Itaalia riigivõlakirju.

Kuigi Itaalias on justkui midagi natuke liikuma läinud, kahtlevad paljud, kas koalitsioonivalitsus – millel on parlamendis väga väike enamus – suudab oma tõotused teoks teha ja ametiaja lõpuni (2013. aasta kevadel) püsima jääda.

Senati rahanduskomisjoni juht, endine majandusministri abi Mario Baldassari, kes mullu Berlusconi partei maha jättis, ütles, et 2013. aastaks nihutatud 24 miljardi eurosed puudujäägi kärped on ehitatud valdavalt maksude kergitamisele, mitte reaalsete kärbete teostamisele.

Risk seisnevat selles, et SKT kasv võib kukkuda nulli peale, mis aga tooks 2013. aastaks 2-protsendilise eelarvepuudujäägi, ütles ta Financial Timesile. Euroopa Keskpanga võlakirjaostud oleks aga ainult «plaastri panemine», võites Itaaliale paar nädalat lisaaega, ütles ta.

Itaalia suurimate vasakpoolsete ametiühingute hinnangul on uus kasinuseelarve liiga karm vaesemate perede suhtes, pankurite ja tööandjate liidud kutsusid aga üles viivitamatutele «poliitilistele kärbetele» – pidades silmas valitsusametnike ülespuhutud palku ja parteide toetusi.

Vaatamata ebakõladele on märke, et Itaalia hakkab end kokku võtma ning kodanikud kuulutavad uhkusega, et on valmis kriisiga rinda pistma. Ärileht Milano Finanza on käivitanud initsiatiivi, kutsudes itaallasi üles riigivõlakirju ostma. Kaks tuntud ettevõtjat, Diego Della Valle ja Marco Tronchetti Provera, on juba oma allkirjad andnud.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles