Facebooki kaudu levib ohtlik Trooja hobune

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki kasutav naine. Foto on illustreeriv
Facebooki kasutav naine. Foto on illustreeriv Foto: SCANPIX

Veidi aega tagasi hakkas Facebooki kaudu levima uus ohtlik Trooja hobuse variant, mis on võimeline deaktiveerima ajakohastamata viirusetõrjet.


Trooja hobune on seda tüüpi pahavara, mis esineb kasuliku programmina, kuid tegelikult on pahatahtlikuks tarkvaraks, millel on halvad kavatsused, teatas turvalahenduste pakkuja Eset.

Trooja Win32/Delf.QCZ on eriti petlik, kuna kasutab levimiseks Facebooki. Saabuv inkrimineeriv sõnum algab sõnadega «Hi how are you» ning saabub väidetavalt kelleltki kasutaja sõprade nimekirjast, kuid tegelikult otse botilt, kes isegi viitab vestluses kasutajale endale. Lisaks sisaldab sõnum pahatahtlikku videolinki, mis samuti mainib kasutajat nimepidi. Kasutajal soovitatakse seejärel installida Flash-mängija, mille asemel laetakse alla pahavara.

Vastavalt Eseti statistikale on Win32/Delf.QCZ trooja praeguse seisuga kõige enam levinud Kesk- ja Ida-Euroopa riikides ning on kiiresti levimas Lähis-Idas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles