Barroso hoiatab võlakriisi laienemise eest

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso hoiatas kirjas Euroopa valitsustele võlakriisi levimise eest eurotsooni perifeeriast välja.

Kirjas nõuab Barroso valitsustelt täielikku toetust eurotsooni püsimajäämisele ning manitseb neid kiiresti astuma Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi seadustamiseks vajalikke samme, et vähendada üle-euroopalist võlakriisi nakatumise riski.

Fondi asuti rajama Kreeka võlakriisi lahendamiseks ja sai komisjonilt lõpliku kinnituse 21. juulil, ent liikmesriigid pole seda veel ratifitseerinud.

Barroso hinnangul tuleb fondi jõustamise protseduure kiirendada, et see saaks operatiivselt toimima hakata. Nimelt valmistab komisjonile sügavat muret Itaalia ja Hispaania riigivõlakirjade tootluse kasv, mis on suurendanud tõenäosust, et Euroopa suuruselt kolmas ja neljas majandus vajavad päästepakette.

Seni on abipaketi saanud Kreeka, Portugal ja Iirimaa, ent komisjon kardab, et uued potentsiaalsed võlakriisi ohvrid on päästmiseks liiga suured.

«Turgusid tuleb veenda, et me suudame kriisi lahendamiseks vajalikke samme astuda,» märgib Barroso kirjas. «Turude ebakindlus tuleneb muude tegurite, nagu USA võlakriis, seas põhiliselt just 21. juuli paketi ebaselgusest ja ebatäielikkusest.»

Analüütikud aga ei usu, et valitsused Barroso palveid kuulda võtta suudavad. «Vajalikud muutused tuleb ratifitseerida liikmesriikide parlamentides, mis aga augustis puhkavad,» märkis Jaapani Nomura panga analüütik Peter Westaway BBC-le. «Nii et kõige varem asutakse asja kallale septembris.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles