Poed peavad elektroonikaromu tasuta vastu võtma

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik

Kui tarbija otsustab rikki läinud elektroonikaseadme uue vastu vahetada, siis jäätmekäitluse seaduse alusel on tal õigus oma vana kodumasin müügikohas tasuta ära anda, kuna elektroonikaromude kogumise ning taaskasutuselevõtu kulu sisaldub müüdava elektroonika hinnas, selgitab keskkonnaministeerium.

Sealjuures peab kodumasina elektroonikapoes tasuta ära andmiseks vana kodumasin olema lahti võtmata.

Kui müügikohast 10 km raadiuse ulatuses ei ole tootja poolt loodud spetsiaalst elektroonikaromude kogumiskohta, peab kauplus vastu võtma elektroonikaromu ka siis, kui kasutaja ei soovi uut seadet asemele osta.

Tarbijakaitseameti sõnul on tootja kohustatud läbi müügikohtade tegema tarbijale kättesaadavaks info ka muude romude tagastuskohtade kohta, kusjuures teave peab olema esitatud tarbijale nähtavalt ning vähemalt A4 formaadis.

Tarbijakaitseamet tõi välja, et on kauplustes probleemtoodete (elektroonikakaubad, rehvid, autokaubad, patareid jms) tagastamisest teavitamist kontrollinud käesoleva aasta esimesel poolel kokku 166 korral. Sealjuures 22 poe puhul ilmnes puudusi, mis aga tarbijakatise sõnul likvideeriti sellele tähelepanu juhtimise järel reeglina koheselt.  

Elektroonikaseadme taaskäitlemise kulu, mis on integreeritud ka müüdava elektroonika hinda, kujuneb MTÜ EES-ringlus juhatuse liikme Margus Vetsa sõnul sellest, kui palju seadmeid aastas taaskasutusse viimiseks kogutakse.  

Keskkonnaministeeriumi andmeil on viimaste aastate andmeil kogutud Eestis aastas kokku ligi 6-7 tonni oma aja ära elanud olmeelektroonikat ehk ligi 4,5 kilogrammi elaniku kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles