Briti mõttekoda: Itaalia muutub maksejõuetuks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia.
Itaalia. Foto: SCANPIX

Itaalia muutub tõenäoliselt maksejõuetuks, kuid Hispaania võib suuta seda vältida, arvab Briti mõttekoda Centre for Economics and Business Research.


Mõttekoda modelleeris mõlema riigi majanduse jaoks positiivsed ja negatiivsed stsenaariumid, vahendab BBC.

Ilmnes, et Itaalia ei suuda maksejõuetust vältida, kui selle majandus just ei hakka ühtäkki kiiresti kasvama. Viimane on aga ebatõenäoline, sest Itaalia majanduskasv on viimasel kümnendil olnud kõige aeglasem ELis.

Oma eile avaldatud aruandes prognoosib mõttekoda, et Itaalia riigivõla osatähtsus SKTs kasvab 128 protsendilt 150 protsendini aastaks 2017, kui võlakirjade tootlused jäävad üle 6 protsendi nagu praegu ning majanduskasv ei kiirene. Isegi kui tootlused liiguvad tagasi 4 protsendi kanti, jääb majanduskasv tõenäoliselt nii madalaks, et aastaks 2017 ulatub riigivõlg 123 protsendini SKTst.

Hispaania olukord on parem, sest selle riigivõlg on palju madalam. Isegi negatiivse stsenaariumi korral ei tõuseks Hispaania riigivõla osatähtsus SKTst üle 75 protsendi.

«Reaalselt võttes, Itaalia muutub maksejõuetuks, kuid Hispaania võib sellest pääseda,» lausus mõttekoja juht Doug McWilliams.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles