Pajula: Itaalia ja Hispaania olukord halveneb veelgi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

SEB ökonomisti Hardo Pajula arvates muutub Itaalia ja Hispaania olukord lähitulevikus veelgi halvemaks ning varem või hiljem vajavad need riigid kas rahvusvahelist päästepaketti või laenulepingute ülevaatamist.

Itaalia ja Hispaania võlakirjade tootlused tõusid hiljuti rekordiliselt kõrgeks, peegeldades investorite suurt muret nende riikide pärast.

«Ma olen üsna veendunud, et see [Itaalia ja Hispaania olukord] halveneb jätkuvalt ning et varem või hiljem tuleb rahakaart posti panna või siis lasta asi laenulepingute ümbervaatamiseni, sest kui Itaalia hätta satub, siis ei ole viimasest enam pääsu,» vastas Pajula küsimusele, kas Itaalial ja Hispaanial tekib vajadus rahvusvahelise abipaketi järele.

«Et küsimus on riigieelarvete puudujääkides, siis on kõige olulisemad hoovad muidugi kummagi riigi valitsuste käes,» rääkis ökonomist sellest, mida saaks Itaalia ja Hispaania seisundi parandamiseks ära teha. «Ent asi pole ka päris nii lihtne; mõlemad valitsused on mingi muinasjutu raames ikkagi rahvas pukki pannud ja peamine takistus majandusolukorra parandamisele seisneb tavakodaniku ootuste ja reaalsete majanduslike võimaluste vahel haigutavas hiigelkuristikus, mis sunnib ametisse edasi jääda tahtvaid poliitikuid jätkuvalt mingit roosat udu ajama.»

Pikemalt loe Itaalia ja Hispaania olukorrast homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles