Hiina agentuur alandas USA krediidireitingut

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks maailma kolmest mõjukamast reitinguagentuurist Moody´s.
Üks maailma kolmest mõjukamast reitinguagentuurist Moody´s. Foto: SCANPIX

Ehkki USA suutis viimasel minutil võlapiiri tõstmise osas üksmeelele jõuda ning vältida maksejõuetuse tekkimist, alandas Hiina juhtiv reitinguagentuur täna USA riigivõlakirjade reitingut, vahendab CNN.

Dagong Global Credit Rating Company alandas USA reitingu möödunud novembris tasemele A+, pärast USA otsust lõdvendada veelgi oma rahapoliitikat. Nüüd aga alandas agentuur reitingu tasemele A, viidates suurenevatele kahtlustele USA pikaajalises suutlikkuses võlgu ära maksta.

Võrreldes kolme suurema Lääne reitinguagentuurgai Moody’s, Fitch ja Standard ja Poor’s, kes hindavad USA võlakirju Aaa reitingu vääriliseks, oli Hiina agentuuri sõnul reitingu alandamine vältimatu, arvestades millist muret vabariiklaste ja demokraatide vahelised pinged turgudele tegelikult valmistasid.

«Kahe poliitilise partei vaidlused USA võlapiiri tõstmise osas peegeldasid USA võlgade tasumise suutlikkuse vähenemise tagasipöördumatut trendi,» ütles Dagongi juhatuse esimees Guan Jianzhong uudisteagentuurile CNN.

Samas võib reitingu alandamine, lisaks USA-le, kahjustada justnimelt Hiinat, kellele kuulub ligi 1,2 triljoni dollari ulatuses USA võlakirju.

«Meie reitingu alandamine lihtsalt peegeldab reaalsust,» kommenteeris Guan, kelle sõnul ei ole Hiina investorite võimalike kaotuste põhjustajaks mitte nemad, vaid Lääne reitinguagentuuride põhjendamatult kõrged reitingud USA võlakirjadele, mis Hiina investoreid liiga kõrgeid riske võtma on meelitanud.

Samas on paljud vaatlejad toonud välja, et Hiinal ei ole oma raha suunamises kuigi palju valikuid ning USA võlakirjad on jätkuvalt üks parimaid variante.

Guani hinnangul lähtuvad Lääne agentuurid USA ja Euroopa majandustele reitingute andmisel topeltstandarditest. «Inimesed on harjunud kolme suure agentuuri reitingutega, aga finantskriis on juba tõestanud, et neil ei ole õigus,» ütles Guan, kelle hinnangul ei saa need agentuurid riskide hindamise vastutusega enam hakkama.

Dagong annab hetkel reitinguid maailmas 67 riigile ning plaanib aasta lõpuks seda numbrit kahekordistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles