Mooste arendab mõisakompleksi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mooste mõisa uuenenud linakoda ja sepikoda
Mooste mõisa uuenenud linakoda ja sepikoda Foto: Postimees

Mooste vald tunneb suurt uhkust oma rohkem kui 20 hoonega mõisakompleksi üle, millesarnast ei leia tervest Eestist. Et head asja ei tohi lasta raisku minna, otsustati kogu kompleks Euroopa fondirahade toel korda teha ja talle ka sisu anda. Linakoda, mille rajamiseks saadi kolme miljoni krooni jagu toetusi, oli esimene pääsuke. Siin uuritakse meie esivanematele rikkust toonud lina ajalugu ja omadusi, tehakse linajahu jm tervislikku.

Järgmisena pandi käima rahvusvahelised külalisstuudiod kunstnikele, kes saavad maailma eri paigust mõneks ajaks Mooste mõisa tööle sõita. Siingi ei saanud läbi Euroopa abita. Kunstnike projekt saab pidevalt täiendust. Vallavanem Ülo Needo sõnul on nüüdseks valminud juba kaks galeriid, kuid eesmärk on jõuda sinnamaani, et mõisas saaks korraga elada ja töötada 4-8 kunstnikku ning neil oleks võimalus oma loomingut samas ka realiseerida.

Kolmanda suurema valdkonnana, mis samuti teenib mõisakompleksi säilitamise eesmärke, on Mooste vald käivitanud restaureerimiskoolituse. EAS-ilt konkurentsi tugevdamise meetme raames saadud rahaga on hangitud uksed, aknad ja katus, edaspidiseid restaureerimistöid püütakse teha juba mõne suurema kutsekooli koolitus- ja praktikaobjekti egiidi all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles