Haapsalu puhus linnusele elu sisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arenev Haapsalu linnus
Arenev Haapsalu linnus Foto: Postimees

Kes on hiljuti sattunud Haapsallu, teab, et linna ilme muutub iga päevaga. Enim on muutunud linnus, mille kordategemiseks kulunud 20 miljoni krooni saamiseks on kirjutatud hulganisti projekte.

Haapsalu piiskopilinnus on Haapsalu ja kogu Lääne maakonna keskne turismiobjekt, mis ühtlasi kuulub Eesti tuntuimate vaatamisväärtuste hulka. Pindlalalt on linnus suurim Eestis. Sestap pole midagi imestada, et hakkajatel linnajuhtidel tekkis soov seni infrastruktuuri puudujäägi tõttu aktiivse kasutuseta seisnud linnusele uus elu sisse puhuda.

Projekt, mis kandis nime «Haapsalu piiskopilinnus atraktiivseks ja aktiivseks külastuskeskuseks», neelas ühetkokku ligi 14 miljonit krooni piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest ja 3,5 miljonit Haapsalu linna raha. Kaks aastat väldanud projekti tulemusi saavad nüüd imetleda kõik Haapsalu elanikud ja linna külastajad. See polnud aga esimene linnusega seotud projekt, väiksemateks töödeks oli saadud raha mitu korda varemgi.

Viimatine ja ühtlasi suurim projekt algas puuduste kirjapanemisest: vabaõhulava oli amortiseerunud, parkmiskohti nappis, puudusid aktiivset tegevust pakkuvad turismiteenused, linnuse turvalisus ja valgustus jätsid soovida. Haapsalu linna uhkuse kohta puudusid ka infostendid, veebilehekülg ja giidiinfo.

Mida siis selle projekti raames tegelikult ette võeti ja ära tehti? Rekonstrueeriti vabaõhulava, rajati suur parkla 30 auto ja viie bussi tarvis, konserveeriti Lõunavärava ja Osutitorni vaheline müüriala, korrastati Lõunavärava esine tee ja läänevallikraav, kuhu ühtlasi valmistati ja paigaldati mänguatraktsioone. Kuid see pole kaugeltki kõik. Linnusesse rajati viburada, kabelaud ja käsitöökoda, tehti korda valgustus (muuhulgas illumineeriti kõik ringmüüri tornid ja väravad), tõhustati turvalisust ehk kaeti kogu linnuse territoorium turvakaameratega. Uus veebileht, infostendid ja audiogiid aiatavad kõike tehtud täiel rinnal nautida.

Mänguatraktsioonidega park on tõmbenumber nii Haapsalu linna laste kui ka külastajate seas. Ajaloolise hõnguga, kuid sugugi mitte iganenud mänguelementidega lastepark on tekitanud elevust nii mudilaste kui ka nende emade-isade hulgas. Nii mõnigi linnakodanik on «kurtnud», kuidas ta peab oma väikese lapse või lapselapsega tunde ja päevi veetma piiskopilinnuses, sest lapsed ei tüdi kuidagi sealsetest atraktsioonidest ja karussellidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles