Läti endine president tahaks käibemaksu tõsta

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Zatlers
Valdis Zatlers Foto: SCANPIX

Läti endise presidendi Valdis Zatlersi uue partei Zatlera Reformu partija (ZRP) programm näeb ette senise madalama käibemaksumäära tõstmist praeguselt 12 protsendilt 22-le.

Kui selline ettepanek läbi läheb, tõuseks lõunanaabrite ravimite, keskkütte, puude, ajakirjanduse, raamatute, ühistranspordi, imikukaupade ja hotellitubade hind üheksa protsenti, kirjutab Läti ajaleht Latvijas avīze rahandusministeeriumi esindaja Imants Tiesnieksi sõnadele tuginedes.

Rahandusministeeriumi parlamendisekretär Ilse Vinkele meenutas, et see on olnud ka üks Maailmapanga ja rahvusvaheliste kreeditoride soovitus, mida arutati ka valitsuskoalitsioonis, kuid lõpuks leiti, et maksudega eksperimenteerimisel võivad olla prognoosimatud tagajärjed. Seetõttu praeguste plaanide kohaselt aastatel 2011- 2014 madalamat käibemaksumäära plaanis muuta ei ole.

Riia kõrgema majanduskooli professor Vjatšeslav Dombrovskis, keda võib pidada Zatlersi uue partei majandusprogrammi üheks autoriks, kinnitab, et ideed ei maksa siiski maha kanda. Tema sõnutsi kaasneks maksumäära tõstmisega kompensatsioonimehhanism vähekindlustatud elanikele ja pensionäridele. Kes nende hulka ei kuulu, peavad tõepoolest hakkama ravimite, keskkütte ja raamatute eest rohkem maksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles