USAs on valged 20 korda jõukamad kui mustanahalised

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklased töötutele suuremat toetust nõudmas.
Ameeriklased töötutele suuremat toetust nõudmas. Foto: SCANPIX

Valgenahaliste ja vähemuste jõukuse erinevus USAs on suurim alates aastast 1984, mil seda mõõtma hakati.


USAs oli 2009. aastal majapidamiste mediaansissetulek valgenahalistel 113 149 dollarit (78 190 eurot), hispaania keele kõnelejatel 5677 dollarit ning mustanahalistel 5677 dollarit, vahendab CNBC täna avaldatud Pew uuringukeskuse analüüsi.

Seega on valgenahalised mustanahalistest 20 ja latiinodest 18 korda jõukamad. 1995. aastal oli erinevus valgenahaliste ning kahe nimetatud vähemusgrupi vahel vaid 7-kordne ning 1984. aastal 12-kordne.

«Valgenahaliste jõukust lükkab paranemine aktsiaturgudel ja ettevõtete hoiused, samas kui nooremad latiinod ja afroameeriklased, kes ostsid viimasel kümnendil kodud, sest see oli Ameerika unistus, näevad suuri langusi,» ütles Wisconsin-Madisoni ülikooli professor Timothy Smeeding.

«On üsna tõenäoline, et jõukuse lõhe laieneb edasi,» lisas ta, viidates arengutele kinnisvaraturul. «Peame aitama madalama sissetulekuga inimestel üles liikuda,» arvas professor.

Võrreldes 2005. aastaga vähenes majapidamise mediaansissetulek valgenahalistel 16 protsenti, mustanahalistel 53 protsenti ja latiinodel ligi kaks kolmandikku. Latiinode sissetulek langes Pew analüüsi kohaselt kõige järsemalt, kuna neid mõjutas kinnisvarabuum teistest gruppidest rohkem. Nimelt töötasid paljud latiinod ehitussektoris ja ostsid maju osariikides, kus kinnisvaramull oli suurim.

Asiaatide sissetulek vähenes 54 protsenti ja nad kaotasid kõige jõukama grupi positsiooni, mida hoidsid 1995. aastal. 2009. aastal oli asiaatide leibkonna mediaansissetulek 78 066 dollarit. Nagu latiinodki, olid asiaadid koondunud osariikidesse, mida kinnisvarakrahh kõige karmimalt tabas. Samuti on asiaatide mediaansissetulekut alla surunud see, et viimasel ajal on USAsse saabunud Aasiast uusi immigrante, kes on pigem vaesed.

Kõigis rassi- ning etnilistes gruppides lõhe vaeste ja rikaste vahel kasvas. 10 protsendile kõige rikkamatele majapidamistele kuuluva jõukuse osatähtsus ameeriklaste kogurikkusest kasvas tunamullu 56 protsendini 2005. aasta 49 protsendilt. Sissetulek, millest alates majapidamine kuulub kõige jõukama kümnendiku hulka, langes aga 7 protsenti 598 435 dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles