Lipstok: lähikuudel eurotsooni inflatsiooni aeglustumist oodata ei ole

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Lipstok.
Andres Lipstok. Foto: Peeter Langovits.

Prognooside kohaselt avaldavad kõrged toormehinnad jätkuvat mõju tarbijahindadele, mistõttu ei ole lähikuudel oodata inflatsiooni langust alla kahe protsendi. Samuti on üsna reaalne ka võimalus, et jätkuva majanduskasvuga euroalal kaasneb surve hindade tõusuks, tõdeb Eesti Panga president Andres Lipstok homses Postimehe arvmusartiklis.

Lipstoki sõnutsi on ebakindlus finantsturgudel jätkuvalt suur ning probleemid ühes euroala riigis võivad jätkuvalt kiiresti kanduda üle ka teiste pingelises olukorras olevate riikide võlakirjaturgudele.

Teisalt tuleb aga tema sõnul silmas pidada, et kolme kõige keerulisemas olukorras oleva riigi – Kreeka, Iirimaa ja Portugali – majanduse kogutoodang moodustab vaid 6 protsenti euroala majandusest. Kriisi epitsentris oleval Kreekal ulatub see üksnes 2,5 protsendini.

«Kuigi ka Itaalias ja Hispaanias jääb majanduskasv käesoleval aastal väga madalaks, on euroalal tervikuna majanduse taastumine siiski jätkumas,» tõdeb Lipstok. «Liigne keskendumine raskustesse sattunud riikide olukorrale tähendaks selles valguses hinnatõusu kiirenemise ohtu euroalal tervikuna,» märgib ta.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles