Obama süüdistas vabariiklasi USA võlakriisis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus eileõhtuses telepöördumises ameeriklasi avaldama vabariiklastele survet, et nad nõustuksid riigi võlapiiri tõstma. Vastasel juhul ähvardab Ühendriike sügav majanduskriis.

Ajal, mil Obama Eesti aja järgi lõppenud öösel Valges Majas esines, langes dollar Tokyo börsil viimase nelja kuu madalaimale tasemele, vahendas AFP.

Obama sõnul on süü selles, et võlatüli pole siiani lahendatud, mullu esindajatekotta valitud konservatiivsetel vabariiklastel, kes keelduvad tõstmast 14,3 triljoni dollari suurust võlalimiiti enne, kui demokraadid loobuvad oma plaanist lisaks kulukärbetele ka rikaste makse tõsta. Obama ütles, et kui kompromissi ei saavutata, võib tekkida uus sügav majanduskriis, kusjuures peaaegu täielik süü selle põhjustamises lasuks Washingtonil endal.

Obama ei ole nõus vabariiklaste uue ettepanekuga, mille kohaselt võlapiiri tõstetaks ajutiselt, sest presidendi arvates jätaks see probleemi endiselt lahenduseta ja tähendaks praeguse kriisi kordumist kuue kuu pärast.

USA esindajatekoja spiiker, vabariiklane John Boehner teatas vastuseks Obama esinemisele, et kriisis on süüdi just president. Boehner tahab, et võlapiiri tõstetaks esmalt kuni tuleva aasta veebruari või märtsini, misjärel arutaks Kongress küsimust uuesti. Demokraadid aga ei taha olulisel presidendivalimiste aastal säärase tüliõunaga enam tegeleda.

Kui Kongress ja Valge Maja enne 2. augustit võlapiiri tõstmise osas kokku ei lepi, ei suuda USA enam oma laenukohustusi täita. Äärmisel juhul peab riik järsult oma kulutusi piirama hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles