Isad ja tütred, isad ja pojad. Äri üleandmine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa lapsega
Isa lapsega Foto: Caro/ScanPix

Sellist arengulugu, nagu Henry Fordi perel, pole meil veel ette näidata, aga algus on tehtud. Mida tunnevad isad, kes oma suurepäraselt üles ehitatud äri järkjärgult oma laste kätte usaldavad, ja mis tunne on lastel, kes seda vastutust nüüd kandma peavad.

JÜRI JA KRISTINE ROSS

Eesti suurim bürootarvete kett Büroomaailm Jüri (s 1953) asutas 1992. aastal Büroomaailma, omab 36% aktsiaid ja on olnud selle esimesest päevast kuni tänaseni tegevjuht.

Kristine (36) on firma turundusdirektor.

“Isad, looge kindlasti oma perekonnafirma. Ma ei saa aru, miks palgata tänavalt võõraid inimesi. Keda sa siis veel rohkem usaldad kui oma naist ja lapsi? See on ju absurd, kui ma usaldaksin suvalist raamatupidajat rohkem kui oma naist,“ ütleb Jüri Ross, Büroomaailma asutaja.

Büroomaailm sai alguse 1992. aastal, kui Juku kooliarvutitele riiklik tellimus ära kadus ning tema väike tarkvaraäri kokku kuivas. Siis oli Jüri ees vägagi valus küsimus: kuidas peret toita? Üks võimalus oli  Moskvast kohvriga arvutiprogramme tuua ning neid Soome edasi müüa. Aeg-ajalt võttis Jüri lapsed Kristine ja Marguse Moskvasse kaasa, kes aitasid kohvreid rongile lohistada. Et nad näeksid, millise vaevaga tegelikult ettevõtjal leib lauale tuleb.

FJODOR JA MARK BERMAN

Eesti võimsaim tööstuskontsern BLRT Grupp Fjodor Berman (sündinud 1951) on BLRT Grupis töötanud enam kui 35 aastat.

1990. aastast on ta BLRT peadirektor ning pärast selle erastamist ka suurosanik.

Mark Berman (32) on BLRT Grupi nõukogu esimees ning Refonda, BLRT Transiit, Dekoili, Fiskerstrand BLRT ja Arefonte Chemicals Groupi juhatuse liige.

Ühel päeval soovitas Mark Berman, kes õppis siis Concordia ülikoolis ning töötas taskuraha saamise eesmärgil ühes kontserni tütarfirmas, ühe BLRT tütarfirma kommertsdirektori ametisse oma kursusekaaslast. Sõber sai üsna hästi hakkama, kuid kolis mõne aja pärast Hollandisse. Isa Fjodor ütles siis poeg Markile, et midagi pole teha, nüüd peab ta ise selle töö üle võtma.

Mõeldud-tehtud, Mark võttis pakkumise vastu.

Firma nimi oli Refonda. Kui mõni aeg hiljem selgus, et firma tulemused ei vastanud ootustele ning Fjodor selle teema Markiga jutuks võttis, vastas poeg: „Selle küsimusega tuleb pöörduda tegevdirektori poole – minul nende asjade üle võimu pole.“ Isa võttis poja sõnasabast kinni: „Võta siis see vastutus ja hakka ise direktoriks!“ Nii saigi Markist Refonda tegevdirektor.

VJATŚESLAV JA KATRIN LEEDO

Leedode perekonna ettevõtete grupp: Saaremaa Laevakompanii, Holostovi Kinnisvara, Raadio Kadi, ajaleht Oma Saar, turismifirma Wris, Saaremaa Lihatööstus jm.

Vjatšeslav „Praamikuningas“ Leedo (sündinud 1952) pani oma äridele alguse 90. aastate algul metsamarjade müügiga Skandinaaviasse.

Tütar Katrin (26) alustas 2002. aastal Leedode kinnisvaraäris projektijuhina, nüüd on ta aastajagu pidanud Mosaiigi kohvikut Tallinnas.

***
„Oma kommiraha tuli tal kooli ajal ikka ise ära teenida,“ ütleb saarlasest ettevõtja Vjatšeslav Leedo oma tütrele otsa vaadates. „Meil on peres karm kord, niisama ei saa midagi.“ Kõigepealt teenis tütar kooli kõrvalt taskuraha isa kinnisvaraäris. Aga kogu aeg oli sees tunne, et kinnisvara haldamine pole ikka tema kutsumus. Nüüd peab Katrin õdusat kohvikut nimega Mosaiik. See on noore naise esimene suurem päris enda ettevõtmine.

Kogu artiklit saad lugeda märtsikuu Directoris. 

www.ajakiridirector.wordpress.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles