Kas sa tegelikult ka kuulad, mida ma sulle ütlen?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Tõepoolest, ütlusel «Püüa teisest inimesest ise aru saada, selle asemel et seda temalt oodata» on väga võimas sisu.

Tavaliselt kuulame me teist inimest nii:

ignoreerime teda, lastes ta jutu ühest kõrvast sisse, teisest välja;

teeskleme kuulamist, ümisedes ja noogutades õigel hetkel kaasa;

* kuulame valikuliselt, kuulates ainult meile sobivaid lõike tema jutust;

* kuulame tähelepanelikult ja hoolega sõnu, mida meile öeldakse.

Aga nagu ütleb oma raamatus „Väga efektiivse inimese 7 harjumust“ Stephen Covey, valdavad väga vähesed kuulamise kõrgeimat taset, empaatilistkuulamist.

See tähendab kuulamist eesmärgiga mõista oma vestluspartnerit. See tähendab midagi enamat, kui sõnade kuulamine ja nende tagasipeegeldamine. See tähendab keskendumist teise inimese kehakeelele, mis ütleb kaks korda rohkem kui tema sõnad.  See tähendab teise inimese maailma sisseminekut, samade tunnete tundmist vestluspartneriga.

Erinevalt tavalisest vestlusest, kus me kõik kipume kuulamise asemel peale suruma oma kogemusi ja arusaamu, annab empaatiline kuulamine võimaluse aru saada, mis teise inimese  peas ja hinges tegelikult toimub. Ning empaatiline kuulamine on võimas relv.

Allikas: Stephen Covey „Väga efektiivse inimese 7 harjumust“. Legendaarne raamat, mida tänaseks on kogu maailmas müüdud juba enam kui 15 miljonit(!) eksemplari.

www.ajakiridirector.wordpress.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles