Ergo Metsla: miks ma seda inimest ei usalda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On ju elementaarne, et kui me mõnda inimest ei usalda, siis me temaga tegemist ei tee. Aga kui palju oleme me üldse mõelnud, millest algab usaldus?

Tegelikult algab see kahest usaldusväärsusest, mis koosneb kahest lihtsast asjast: iseloomust ja pädevusest. Iseloom on seotud sellega, kuidas me käitume, millisena maailma näeme ja teistesse suhtume. Ning kui ausad me oleme. See ei tähenda seda, kas me valetame või mitte (ehkki muuhulgas ka seda). See tähendab pigem seda, kas  me mõtleme, räägime ja tegutseme järjepidevalt ühtmoodi või siis mitte.

Teine pool – pädevuste pool – on meile looduse poolt antud anded ja elu jooksul kogutud oskused või lühidalt öeldes kõik see, mida CV meie kohta ütleb. Ehk siis kõik see, mis on teistele inimestele teada ja näha.

Nüüd, teades, et igaüht saab hinnata tema iseloomu ja pädevuse prisma kaudu, on kerge leida vastust küsimusele, miks me ühte või teist inimeste ei usalda: miks ma ei taha temaga olla ühes projektis; miks ma ei taha teda tööle võtta. Kas ta ei tule oma ülesannetega toime või on küsimus iseloomus.

Täpselt samuti saame analüüsida iseennast ja õigeid käitumisviise ning oma usaldusväärsust siis parandada või vajaduse korral taastada. Samamoodi võime hinnata meeskonna, organisatsiooni kui terviku ning brändi usaldusväärsust.

Usaldusväärsus algab sinust endast, levib usaldusväärse käitumise kaudu sinu suhetesse ning kandub sealt üha kasvades edasi meeskonda ja organisatsiooni, toodete ja brändide kaudu ühiskonnani kui tervikuni välja.

Ergo Metsla on õppejõud ja ettevõtja, lisaks teeb FranklinCovey metoodika järgi usaldusväärsuse tõstmise koolitusi.

www.ajakiridirector.wordpress.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles