Halb tervis langetab Eesti SKTd kuni 15 protsendi võrra

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumisharrastuse arengukava 2011-2014 raames on eesmärgiks seatud, et 45 protsenti elanikkonnast tegeleks 2014. aastaks korrapäraselt liikumisharrastusega.
Liikumisharrastuse arengukava 2011-2014 raames on eesmärgiks seatud, et 45 protsenti elanikkonnast tegeleks 2014. aastaks korrapäraselt liikumisharrastusega. Foto: Priit Simson

Rahvastiku tervise 2009-2020 arengukavas toodud hinnangute põhjal langetab halb tervis Eesti sisemajanduse kogutoodangut ligi 6-15 protsendi ulatuses.

Majanduslik kaotus tekib sellest, et halb tervis vähendab töövõimeliste inimeste arvu ning töötavate inimeste töötundide arvu ja produktiivsust.

Eestis on 6–7 protsenti potentsiaalsest tööjõust mitteaktiivsed haiguse, puude või vigastuse tõttu – kehv tervis vähendab tööturul osalemise tõenäosust meestel 40 protsendi ja naistel 30 protsendi võrra. Kokku langetab halb tervis Eesti sisemajanduse kogutoodangut (SKT) 6–15 protsenti. Selle põhjuseks on praeguse toodangu vähenemine ja tulevikus tegemata töö.

Arengukava toob välja asjaolu, et praegused tegevused tervise parandamiseks kumuleeruvad aastate jooksul:  näiteks kui praegu õnnestuks langetada suremust 1,5 protsendi võrra, saaks 25 aasta pärast saadavat SKTd isiku kohta tõsta 14 protsendi võrra. Suremuse ja haigestumise langetamise koosmõju ühiskonna arengule ja jõukuse kasvule on ootuspäraselt veelgi suurem.

Rahvastiku tervise arengukava maksumus on sel aastal hinnanguliselt ligi 4,25 miljonit eurot, tuleval aastal on planeeritud kulutusi ligi 4,58 miljoni euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles