Piret Potisepp: mis oleks, kui disain aitaks parandada haiglakogemust?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla intensiivravi osakond..
Haigla intensiivravi osakond.. Foto: Küllike Rooväli / Postimees.

Haiglad ning polikliinikud on tihti paljudele, kes seostavad neid kohti traumaatiliste kogemustega, hirmutavad keskkonnad. Haiglamiljöös viibimine võib põhjustada rahutust, hirmu ja üksindust. Tervishoiusektoril seisab ees veel pikk tee meie haiglakogemuse parandamise teel, kuigi mõned head näited on juba olemas.

Piret Potisepp toob teieni ühe toimiva võimaluse, millest on kirjutanudCarles Barbero Barcelona Disainikeskusest.

Kas kujutad ette patsienti, kes muudab oma ümbruse isiklikumaks ning disainib endale lõõgastava keskkonna, kasutades selleks pilte, mis kaunistavad tema palatit või miksides kokku spetsiifilised helid? Selline kogemus on võimalik tänuPhilipsi projektile Ambient Experience, mille eesmärgiks on luua patsiendile mugav ning individuaalne keskkond ja vähendada ka haigla külastajate stressitaset.

Philipsi testid kinnitasid, et kui patsiendid saavutavad teatava kontrollitunde, suudavad nad igasuguseid protseduure sundimatumalt võtta. Sellepärast ongi nende eesmärgiks patsientide aktiivne kaasamine protsessi. Haiglaravil olevale inimesele antakse võimalus oma keskkonda isikupäraseks muuta, kasutades selleks temaatilisi pilte, valgustust ning hääli, mis kõik tekitavad rohkem kindlustunnet ja vähendavad hirmu.

Töötajate juhendamisel tutvustatakse patsientidele kontseptsiooni. Enne läbivaatusruumi sisenemist palutakse neil valida meeldiv teema. Tahvelarvuti puuteekraan on kasutajasõbralik, hästi ligipääsetav ning annab patsientidele, eriti lastele, tunde, et nad on protsessi aktiivselt kaasatud.

Paljud uuringud kinnitavad, et ravi on seda tõhusam, mida mugavamalt patsiendid end tunnevad ning mida madalam on nende stressitase.
 

Ambient Experience on üks Barcelona Innovatsiooniklastri edulugusid, näitlikustamaks D-Tervist, ühte klastri strateegilistest valdkondadest, mille eesmärgiks on parandada meditsiinilise ravi tulemuslikkust, tervisekeskuste efektiivsust ning inimlikustada keskkonda nii patsientide kui töötajate jaoks.

Link originaalloole siit

www.ajakiridirector.wordpress.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles