Murdoch: aeg lahkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rupert Murdoch
Rupert Murdoch Foto: SCANPIX

Pole kahtluse varjugi, milline Murdochite pere liige Briti alamkoja komisjoni ees parima mulje jättis. Wendi Murdoch, kelle võimas paremsirge peatas 80-aastasele abikaasale vahupirukat näkku toppiva idioodi, oli tõeliselt hirmuäratav.

Nii Wendi kui James (poeg) Murdoch olid praktiliselt kogu kuulamise ajal Rupert Murdochi pärast silmnähtavalt mures, üritades hoida News Corpi nõukogu ja juhatuse esimeest midagi valesti ütlemast.

James üritas küsimusi isa pealt eemale juhtida. Kui aga saabus aeg füüsiliseks sekkumiseks, oli naine valmis kui ematiiger.

Valulikult selgeks sai tõsiasi, et vaatamata oma saavutustele ning poliitikutesse ja rivaalidesse külvatud hirmule on Murdochi jõud raugemas. Nagu üks News Corporationi juhte, 79-aastane Thomas Perkins sel nädalal siiralt tunnistas: «Ma tean, et ta on kõigest sellest löödud. Väga löödud. Ja ma olen ta pärast mures, saate aru – füüsilises mõttes. Olen ju ise umbes sama vana.»

Juhatus on vaikselt mänginud mõttega, et Murdoch võiks jääda nõukogu esimeheks, aga tegevjuhiks tuleks edutada senine peadirektor Chase Carey.

See oleks präänik hääleõiguseta aktsionäridele, kes kannatavad «Murdochi allahindluse» all, kuid ei kujutaks endast midagi enamat kui tiitlite liigutamist.

Ettevõte tuleb tipust alates ümber korraldada.

Insaiderite asemel, kes kuuletuvad igale Murdochi kulmukergitusele, tuleb panna paika uus esimees, kes võtaks tööle uued direktorid ning hoiaks asjadel hoolikalt silma peal – mis on, nagu selgub, ülimalt oluline.

Aktsiate kaksikstruktuur, mille abil Murdochid võimu enda käes hoiavad, tuleks lahti lammutada ja hääleõiguseta aktsionärid «rehabiliteerida».

Võib-olla kõlab see karmilt, võttes arvesse, et Murdoch oli üks 20. ja 21. sajandi silmapaistvamaid ettevõtjaid. Samas ei tohiks ta klammerduda võimu külge viisil, mis määriks ta maine.

Selle asemel tuleks tal väärikalt lahkuda, aidates samal ajal reformida ajakirjandust.

Keegi teda sundida ei saa. Ta võib otsustada olla nagu meediamagnaat Sumner Redstone, kes on 88-aastasena jätkuvalt nii Viacomi kui CBSi nõukogude esimees, kuigi ülesanne pole enam kaugeltki jõukohane. Aga mis sa hing teed, kui mehel on 79 protsenti hääleõiguslikest aktsiatest mõlemas firmas.

Muidugi võiks Murdoch kasutada pere hääleõigust, et seada enda järel troikana võimule kolm oma lastest – James, Elisabeth ja Lachlan.

Nii ta siiani ka plaanib, nagu ta ka kuulamisel mainis. Tänavu ostis ta 415 miljoni naelaga Elisabethi firma Shine Groupi ja suunas tütre News Corpi juhatusse. Jamesil läks aga komisjoni ees piisavalt hästi, et usaldust mõnevõrra tagasi võita. Samas oleks vale, kui nad sõltuksid isa poolsest upitamisest.

Redstone’i asemel võiks Murdoch võtta eeskuju Walt Disney Companyst, mis – tõsi, üle mõnede kivide ja kändude – on arenenud perefirmast börsiettevõtteks, mida Bob Igeri käe all juhatavad professionaalsed tegevjuhid.

Disney aktsiad on viimase nelja aastaga tõusnud 16 protsenti, News Corpi omad aga langenud 27 protsendi jagu.

Instrument, mille abil Murdoch News Corpi valitseb, on 17-liikmeline juhatus, mis on pikitud täis nii pereliikmeid (tema ise, James, Lachlan ja tulevast aastast ka Elisabeth) kui endisi või praegusi juhte, kes on talle teenete eest lojaalsed.

Juhatuse ülesehitus, kahetasemeline aktsiate struktuur ja komme tippjuhte väga hästi tasustada (Murdochi enda põhipalk on 8,1 miljonit dollarit, aastail 2008-2010 sai ta hüvitisi kokku 74 miljonit dollarit) on kindlustanud News Corpile agentuurilt Corporate Library firmajuhtimise reitingu «F». Enam madalamat ei ole olemas.

Samal ajal on grupp aktsionäre kaevanud News Corpi kohtusse Elisabeth Murdochi Shine Groupi ostmise eest, mida nimetab lokkavaks onupojapoliitikaks. Aktsionärid kirjeldavad News Corpi kui perekonna kommipurki, kuhu Murdoch alati käe pistab, kui isu peale tuleb.

Murdochi kinnistamine praeguse nõukogu esimeheks, Carey tõstmine pügala võrra ja (võib-olla) James Murdochi tegemine peadirektoriks oleks kosmeetika.

Parem plaan näeks välja selline: Murdoch jääb mõneks ajaks tegevjuhiks, kuni juhatus ja hääletamisstruktuur uue ja tõeliselt sõltumatu nõukogu esimehe käe all korda tehakse. Siis saaks ta ise paari aasta jooksul auväärselt tagasi astuda ja loovutada koha Carey’le, muutes News Corpi professionaalselt juhitud globaalseks ettevõtteks.

Mis ei välistaks, et juhtivatel kohtadel võiksid olla ka James, Elisabeth või Lachlan. Küll aga oleks välistatud olukord, kus firmat juhitakse pere, mitte investorite huve silmas pidades.

Ja küllap oleks see ka neile endile finantsilises mõtes tulus, sest perekonna 12-protsendiline majanduslik osalus oleks ilma Murdochi allahindluseta kõvasti rohkem väärt.

Kolm nädalat tagasi olnuks News Corpi täielik ümberkorraldamine olnud mõeldamatu, kuid samas on see ju miinimumstandard, kuidas ühte globaalset börsifirmat peaks juhtima. Ja seda võiks proua Murdoch mehele edasi öelda.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles