Soome rahandusminister hoiatab eurotsooni võlakriisi levimise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDP juht Jutta Urpilainen
SDP juht Jutta Urpilainen Foto: SCANPIX

Soome uus rahandusminister Jutta Urpilainen hoiatas kolmapäeval, et eurotsooni võlakriis võib levida, kui Itaalia rambivalgusse tõmmatakse.

«On reaalne oht, et kriis viib tõusulaineni, mis levib, ning me peame tegema kõik, mis võimalik, et seda takistada,» ütles ta rahvusringhäälingule YLE ning lisas, et kriis võib levida Kreekast, Portugalist ja Iirimaast kaugemale.

Itaalia suurima panga Unicrediti aktsia kukkus reedel 7,9 protsenti ning langus jätkus ka esmaspäeval, kui turgudel spekuleeritakse Euroopa pankade stressitesti tulemustega, mis avaldatakse 15. juulil. Langesid ka teiste pankade aktsiad.

«Itaalia peaks oma asjad võimalikult kiiresti korda ajama ja võtma vastu selliseid otsuseid nagu Kreekas. Itaalia peab oma kokkuhoiuabinõud ümber struktureerima, et oma usaldusväärsus taastada,» ütles Urpilainen, kes on ühtlasi Soome sotsiaaldemokraatide juht.

Jyrki Kataineni kuueparteilise koalitsiooni rahandusministriks saanud Urpilainen on võtnud üpris euroskeptilise hoiaku.

Mais otsustas Soome parlament pärast nädalatepikkusi arutelusid toetada Portugali päästepaketis osalemist. Nüüd nõuavad seadusandjad edasiste päästepakettide puhuks garantiisid.

«Meie lähtekoht on see, et Soome üritab oma kohustusi piirata,» ütles Urpilainen. «Soome osaleb edasistes päästepakettides vaid juhul, kui Soomele antakse garantiid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles