Berlusconi palub rahval ohvreid tuua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi.
Itaalia peaminister Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX.

Itaalia laenuvõtmise kulud lendasid eile enam kui aastakümne rekordkõrgustesse, sundides peaministrit Silvio Berlusconit kutsuma rahvast üles «üksmeelele ja ohvrimeelsusele», et riigivõla mäge madalamaks lihvida.


«Me oleme lahingu rindejoonel,» ütles Berlusconi kirjeldades kriisi, mis ähvardab kogu Euroopa ja selle ühisraha tulevikku.

Oma viimase kolme valitsusaasta kõige süngemad sõnad ütles peaminister ilmselt tõrjumaks Itaalia meedias ja turgudel levivat kriitikat, nagu oleks koalitsioon kaotanud juhitavuse ja hakanud lõhenema tema ja ta rahandusministri Giulio Tremonti vaidluste tõttu.

«Meil tuleb elimineerida kõik kahtlused meie eelarve tõhususe ja usaldusväärsuse suhtes,» ütles Berlusconi, kinnitades, et plaanitud 40 miljardi eurone pakett kaotab aastaks 2014 riigi eelarvepuudujäägi.

Ka opositsiooniliidrid on lubanud 3-aastast kasinuskava reedel parlamendis toetada – hea ajastus, pidades silmas samaks päevaks Brüsselis plaanitud kriisi-tippkohtumist.

«See oleks rekord Itaalia ajaloos,» ütles Financial Timesile opositsiooniliste demokraatide liider Enrico Letta. «Viie päevaga ei ole meil mitte iial eelarvet vastu võetud.»

Itaalia pangaaktsiad kukkusid eilse börsipäeva alates edasi, 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused käisid ära euroajastu rekordtasemetel 6,09 protsendi juures – enne kui turud toibusid uudise peale, et rahandusminister Tremonti tuleb enneaegselt Brüsselist ära Rooma, opositsiooniga kriisikõnelusi pidama.

Rooma tõttas tagasi ka Berlusconi – keda meedia tümitab aja raiskamise eest oma meediaimpeeriumi finantshädalele – loobudes plaanist elada kaasa oma jalgpalliklubi AC Milani treeningutele.

Turgusid rahustas veelgi rahandusministeeriumi suhteliselt edukas 12-kuiste võlakirjade müük, mille eest saadi 6,75 miljardit eurot. Tootlused olid samas kolme aasta kõrgeimad. Mõnede maaklerite sõnutsi oli mängus Hiina käsi.

Turukõikumised on hakanud mõjutama ka Prantsusmaad. Nende riigivõlakirjade tootluste vahe Saksamaaga lõi eile euroajastu rekordi.

10-aastaste Prantsuse riigivõlakirjade tootlused olid Saksa omadest 0,7 protsenti kõrgemad.

Samal ajal langetas Moody's Iiri reitingu rämpstasandile, öeldes, et riik vajab ilmselt teist väljaupitamist.

Citigroupi vanemstrateeg Mark Schofield ütles: «Prantsusmaa läheb nüüd kaubaks nagu Hispaania ja Itaalia [enne käesolevat nädalat].»

Kuna Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy asus kompama liikmesriikide liidrite valmisolekut reedel kriisikoosolekule koguneda, tekkis paljudel lootus, et uus ja põhjalikum Kreeka päästepakett hakkab valmima.

Diplomaatide sõnutsi pole aga sugugi kindel, kas detailne pakett õigeks ajaks valmis saab.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles