EL võib keelata võlakriisis riikidele reitingute andmise

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasinusmeetmete vastu protestijate riputatud maskid Kreeka pealinnas Ateenas.
Kasinusmeetmete vastu protestijate riputatud maskid Kreeka pealinnas Ateenas. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon on palunud ELi rahandusministritel kaaluda reitinguagentuuride volituste kärpimist.


Euroopa Komisjoni siseturu volinik Michel Barnier ütles esmaspäeval, et reitinguagentuurid on omandanud Euroopas üleliia olulise koha, vahendab EUobserver.

Barnier avalda kahtlust, kas on sobiv lubada anda riigireitingud võlakriisis maadele, mis on allutatud rahvusvahelistele päästepakettidele. Idee sellistele riikidele reitingute andmisest loobuda käis hiljuti välja Prantsuse endine rahandusminister ja praegune IMFi juht Christine Lagarde.

Ka kaalub Euroopa Komisjon seda reitinguagentuuride kohustamist informeerida oma otsustest kõigepealt valitsust ning avaldada oma otsuste põhjendused täielikult. Samuti võidakse reitinguagentuuridelt tulevikus nõuda, et nad viiksid riikide põhjalikke analüüse läbi regulaarsemalt.

Varem on Euroopa Komisjon ka välja pakkunud, et tuleks luua Euroopa reitiguagentuur, kuna kõik kolm suurt reitingu agentuuri - Moody’s, Fitch ning Standard and Poor’s - on rahvusvahelised. Analüütikute sõnul tekiks sellisel agentuuril aga kohe probleem usaldusväärsusega, kui tunnetatakse, et see on valitsustele liiga lähedalseisev.

Reitinguagentuurid on üles ärritanud nii Euroopa Komisjoni, OECD kui ka mitmed riigid nagu näiteks Saksamaa, seda eriti oma hiljutiste väidetega, et Kreeka võlakirjade pikendamise plaan tähendaks sisuliselt riigi pankrotti ning et Portugal vajab ilmselt teist abipaketti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles