USAs tööturg oodatust kehvemas seisus

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakler New Yorgi börsil reedel enne börsipäeva lõppu. Oodatust kehvem USA juunikuu töötururaport langetas Dow Jones tööstukeskmist 62,29 punkti võrra  12 657,20 punktini.
Maakler New Yorgi börsil reedel enne börsipäeva lõppu. Oodatust kehvem USA juunikuu töötururaport langetas Dow Jones tööstukeskmist 62,29 punkti võrra 12 657,20 punktini. Foto: SCANPIX

Maailma suurimas majanduses USAs lisandus juunis vaid 18 000 töökohta oodatud 90 000 asemel. Riigi töötuse määr kerkis 9,2 protsendini.

 Maikuus oli näitaja 9,1 protsenti.

Analüütikute sõnutsi peaks töötuse märkimisväärseks vähendamiseks igas kuus lisanduma 300 000 töökohta, vahendab AP.

1948.aastast ei ole seda varem nähtud, et tööpuudus püsib nii kõrgel tasemel kaks aastat järjest olukorras, mida püütakse nimetada majanduse taastumiseks.

Kui senini olid analüütikud lootnud, et USA majanduse olukord teisel poolaastal paraneb, siis tööturu raporti valguses tuleb need lootused ümber hinnata. Nimelt olid analüütikud lootnud, et maikuu kesine näitaja olid vaid ajutiste mõjude nagu mootoribensiini hinnatõus ja Jaapani maavärinast põhjustatud tööstuse näitajate nõrgenemise tulemus. Ometi olid juunikuu näitajad maikuu omadest veelgi kehvemad, vaatamata sellele, et kütuse hind langeb ja ka tehaste olukord paraneb.

Töötajatele maksti juunis väiksemat tunnipalka ning nad said töötada ka vähem aega. Kui maikuus oli selliste inimeste protsent, kes küll tahtsid töötada, aga olid töötud või sunnitud osalise tööajaga töötama 15,8 protsenti, siis juunis kerkis see näitaja 16,2 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles