Berlusconi: olin algusest peale Liibüa kampaania vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. Foto: SCANPIX.

Itaalia peaminister Silvio Berlusconi väljendas tõsiseid kahtlusi NATO Liibüa missiooni edu suhtes, väites ühtlasi, et oli algusest peale selle ettevõtmise vastu.


Berlusconi ütles, et läks kahtlustele vaatamata operatsiooniga kaasa, põhjendades seda Itaalia sisepoliitiliste survetega.

«Ma olin selle sammu vastu,» ütles Berlusconi Roomas toimunud raamatuesitlusel. «Aga mu käed olid parlamendi poolt seotud. Aga ma olin – ja olen jätkuvalt – selle sekkumise vastu, mille lõpust pole aimu kellelgi.»

Itaalia ei ole viidanud pärast Berlusconi kommentaare võimalusele oma baasid NATO missiooni  kasutusest tagasi võtta.

Küll aga kasvas Läänes ebamugav tunne, et kui Muammer Gaddafit suve lõpuks võimult kukutada ei õnnestu, takerdub kogu operatsioon poliitilistesse ja logistilistesse probleemidesse.

Siiani ei ole keegi Lääne liidritest operatsiooni edu suhtes avalikult kahtlust väljendanud.

Berlusconi andis ühtlasi mõista, et kaldus alguses isiklikult toetama Saksa kantsleri Angela Merkeli seiskukohta, kes oli sõja vastu.

Ta meenutas Euroopa liidrite kohtumist 19. märtsil Pariisis, kus president Nicolas Sarkozy sõjalise sekkumise välja kuulutas. «Ma oleksin selle lennukeelu tsooni osas pigem Angela Merkeli poole hoidnud,» ütles ta.

Kuigi Itaalia toetas NATO missiooni selle algstaadiumis, on Berlusconi alati jätnud mulje, et pole asjaga südamest kaasas.

Paljude arvates lähtuvad tema kahtlused lähedastest poliitilistest suhetest kolonel Gaddafiga enne konflikti puhkemist.

Itaaliale võib survet avaldada ka tõsiasi, et Liibüa valitsuse pressiesindaja kinnitusel on käivitunud läbirääkimised Vene ja Hiina ettevõtetega, andmaks neile üle Itaalia energiafirma Eni rolli riigi nafta- ja gaasiprojektides.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles